Un număr de 4.200 de liceeni cu dificultăți în procesul de învățare din județele Olt și Bacău vor participa, prin intermediul unui portal de 2,3 milioane de lei (520.000 euro), la un program de pregătire care urmărește creșterea gradului de promovabilitate la examenul de bacalaureat.
“Elevii sunt din mai multe licee din județele Olt și Bacău. Ei și-au dat acordul să participe la acest program. Sunt elevi cu dificultăți în procesul de învățare și se vor pregăti, prin accesarea unor teste și materiale educative, la disciplinele Limba Romănă, Matematică, Geografie și Limba Engleză”, a declarat pentru Profit.ro Felicia Man, managerul proiectului “Sistem informatic integrat de pregătire suplimentară a elevilor pentru bacalaureat”, inițiat de Inspectoratul Școlar Olt.
Olt ocupă locul 9 în topul primelor 10 județe cu cele mai scăzute rate de promovabilitate la examenul de bacalaureat din iunie 2015, cu o rată de 57,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primele trei poziții sunt ocupate Giurgiu, Ilfov și Teleorman.
În schimb, județul Bacău s-a plasat pe locul 3 în topul primelor 10 județe cu cele mai ridicate rate de promovabilitate la bacalaureat, cu 78,34%, fiind devansat de Cluj - 82,18% și Brașov - 78,74%.
La nivel național, rata de promovare a examenului de bacalaureat, înainte de soluționarea contestațiilor, a fost de 66,4%, cu 7 puncte procentuale mai mare față de 2014.
"Dacă rezultatele proiectului vor fi pozitive și dacă există interes din partea altor inspectorate, proiectul poate fi extins și în alte județe, poate chiar la nivel național", a mai spus Man.
Sistemul informatic va fi realizat de compania Romsys, care a câștigat o licitație organizată de Inspectoratul Școlar Județean Olt. Oferta a fost depusă împreună cu Azogfield IT Services (subcontractant) și Smart Control (subcontractnt și terț susținător).
Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabbile și de la bugetul de stat.
Conform caietul de sarcini, elevii vor putea accesa, pe un portal securizat, materiale educaționale și lecții interactive de recapitulare și exersare a cunoștințelor la cele patru discipline.
“Acestea cuprind resurse digitale de tip video, tutoriale, animații și sinteze teoretice prin intermediul cărora elevii să poată recapitula cunoștințele și rezolvă probleme”, se arată în document.
Testele de pregătire pentru examenul de bacalaureat disponibile în cadrul sistemului informatic pot fi rezolvate online de către elev și vor fi corectate automat, acesta primind feedback imediat.
Sistemul informatic permite și activități de control a parcursului și progresului elevilor și întocmirea unui dosar virtual de pregătire al elevului, prin intermediul unei componente de raportare specifice.
Proiectul va permite și dezvoltarea de competențe profesionale pentru 210 cadre didactice, personal din sistemul național de examinare, dar și pentru 40 de consilieri școlari, care vor fi implicați în programe suport de formare de competențe cheie și vor furniza servicii de consiliere și orientare profesională.
Înființată în anul 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârșitul anului 2007 de New Frontier Holding din Austria. Compania este unul dintre cei mai mari integratori IT&C locali și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 171,1 milioane de lei, în scădere cu 12% față de 2013. Profitul net a fost de 6,48 milioane de lei, în scădere cu 64%.