Guvernul intenționează să aloce, în intervalul 2015-2017, 900 milioane lei din bugetul Fondului pentru Mediu, din care 100 milioane lei anul acesta, pentru lucrări destinate prevenirii și înlăturării efectelor inundațiilor.
"Se aprobă alocarea din bugetul Fondului pentru mediu a sumei de 900.000 mii lei, în anii 2015-2017, sub formă de finanțare nerambursabilă, pentru efectuarea de lucrări destinate prevenirii și înlăturării efectelor produse de fenomene meteorologice extreme la lucrările de gospodărire a apelor aferente unor obiective din domeniul public al statului", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern.
Finanțarea va fi acordată beneficiarului Administrația Națională "Apele Române", care implementează proiectele prin administrațiile bazinale de ape.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Suma alocată de la bugetul de stat pentru refacerea obiectivelor vizate de prezentul proiect de hotărâre este total insuficientă pentru realizarea lucrărilor cu rol de amenajare complexă pentru atenuarea viiturilor și refacerea zonelor calamitate, fiind necesară alocarea din Fondul pentru Mediu a sumei de 900.000 mii lei. Această valoare de finanțare va fi alocată pe parcursul anilor 2015-2017. În cadrul listei de obiective de investiții nominalizate a fi finanțate în prezentul act normativ sunt o serie de lucrări care au în prezent finanțare în derulare de la bugetul de stat ,dar insuficientă pentru finalizarea și punerea în funcțiune în conformitate cu indicatorii tehnico economici aprobați", se menționează în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Potrivit anexei proiectului de HG, cele mai mari sume vor fi alocate pentr lucrări din cadrul Administrației Bazinale Crișuri, respectiv 351,9 milioane lei în total, din care 63,47 milioane lei anul acesta. Sume importante vor primi și administrațiile bazinale Siret-Bacău (175,32 milioane lei, 11,06 milioane lei în 2015) și Argeș-Vedea (150,32 milioane lei, 17,74 milioane lei în 2015).
În nota de fundamentare se mai arată că un număr important de construcții hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor au fost grav afectate de viiturile produse în ultimii ani, subliniindu-se că nefinalizarea în timpul cel mai scurt a lucrărilor poate conduce, în cazul unor fenomene de intensitate mai mică, la pagube mult mai mari decât cele produse în perioada inundațiilor.
"Totodată, aceste debite istorice înregistrate în ultimii ani cu producere de viituri au condus la eroziuni puternice ale malurilor râurilor. În acest context și ținând cont de pericolul inundării zonelor cu potențial ridicat de inundabilitate, proiectul urmărește realizarea unor linii de apărare împotriva inundațiilor. Astfel, se impune implementarea de urgență a unor lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor de transport a albiilor, consolidarea malurilor, crearea unor incinte de inundare controlată (poldere), precum și punerea în siguranță a unor lucrări hidrotehnice în zonele afectate, a factorilor de mediu (prin modificarea condițiilor actuale către cele cu impact redus) și atingerea standardelor civice și de mediu la nivel mult mai ridicat comparativ cu cel actual, toate acestea pentru a evita eventuale pierderi de vieți omenești și materiale, în condițiile producerii de ape mari", se afirmă în documentul citat.
Plenul Parlamentului European a aprobat, în iulie, cu o largă majoritate, propunerea Comisiei Europene privind alocarea a 8,5 milioane euro pentru România, pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014. Suma va fi acordată din Fondul European de Solidaritate.
Inundațiile din lunile aprilie - mai 2014 au afectat 30 din cele 42 de județe ale României, iar cele din iulie - august 2014 au lovit regiunea Sud-Vest Oltenia. În cazul inundațiilor din sud-vestul României, au fost avariate 2.300 de case, 20 de școli și 11 biserici, iar mai multe diguri și baraje au fost distruse. În total, peste 126.000 de români au fost afectați de viituriile din 2014.