Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania
scris 1 mai 2024

Peste 100 de persoane au fost arestate în Spania, fiind acuzate că au furat mii de euro de la utilizatori WhatsApp pretinzând că sunt rude aflate în dificultate, relatează BBC.

Poliția a declarat că persoanele arestate făceau parte dintr-un grup infracțional care a obținut în mod fraudulos aproape un milion de euro în total prin această metodă de înșelăciune, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Control la mii de supermarketuri, restaurante, pizzerii, cofetării CITEȘTE ȘI Control la mii de supermarketuri, restaurante, pizzerii, cofetării

Arestările au avut loc în perioada februarie-aprilie, potrivit cotidianului El Pais. Toți au fost acuzați de fraudă, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală, a precizat ziarul.

Garda Civilă, una dintre forțele naționale de poliție din Spania, a declarat marți că transferurile de bani obținute de escroci de la victime au variat între 800 și 55.000 de euro.

Cel puțin 238 de victime au fost identificate numai în provincia Alicante, potrivit El Pais. Arestările au fost efectuate în etape în Alicante, Barcelona, Girona, Madrid, Malaga și Valencia.

Presa din Ungaria - E oficial: românii trăiesc mai bine decât maghiarii CITEȘTE ȘI Presa din Ungaria - E oficial: românii trăiesc mai bine decât maghiarii

Cele mai recente arestări au avut loc după ce, în ianuarie, Policia Nacional, cealaltă forță națională de poliție din Spania, a anunțat că a arestat 59 de membri ai unei bande criminale care și-a înșelat victimele cu peste 460.000 de euro folosind aceeași metodă a "fiului cu probleme".

În cea mai simplă formă a înșelăciunii, escrocii pretind că sunt o rudă care folosește un număr nou din cauza unei urgențe și cer victimei să le trimită bani. Aceștia pretind adesea că telefonul lor a fost pierdut sau deteriorat și că nu mai au acces la bancă.

FOTO Incendiu la izolația unei clădiri aflate în construcție, în București. 20 de persoane evacuate CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu la izolația unei clădiri aflate în construcție, în București. 20 de persoane evacuate

O versiune mai complexă presupune ca escrocul să păcălească o persoană să îi dea codul de autentificare cu doi factori pentru contul său. Acesta se poate da drept o persoană de contact și poate pretinde că a trimis din greșeală solicitarea codului pe telefonul persoanei respective. Odată ce au acces la contul persoanei respective, pot contacta rude și prieteni pentru a le cere bani.

Echivalentul a peste 65.000 de lire sterline au fost pierdute din cauza unor mesaje WhatsApp false de tip "membru de familie".

Cum a făcut avere Ionuț Negoiță: La 17 ani am plecat cu fratele meu în Iugoslavia CITEȘTE ȘI Cum a făcut avere Ionuț Negoiță: La 17 ani am plecat cu fratele meu în Iugoslavia

Rezidenții din Marea Britanie au căzut, de asemenea, pradă înșelăciunii. În noiembrie, poliția din Nottinghamshire a emis un avertisment după ce a înregistrat un "vârf" în ceea ce privește rapoartele despre infractori care încearcă să obțină controlul conturilor WhatsApp pentru a-și viza contactele. Action Fraud - un centru britanic de raportare a fraudelor - a declarat că a primit 1.235 de rapoarte despre infractori care s-au dat pe WhatsApp drept persoane dragi aflate în nevoie, între 3 februarie și 21 iunie 2022. Este aproximativ aceeași perioadă în care escrocheria a început să apară în Spania - ajungând la o pierdere financiară totală de 1,5 milioane de lire sterline. Nu se știe însă dacă escrocheriile din Spania și din Marea Britanie sunt legate între ele.

viewscnt
Afla mai multe despre
frauda
spania