Măsuri asiguratorii în valoare de peste 86 milioane lei, dispuse în ultimele zile în cadrul operațiunii Jupiter, privind infracțiuni economico-financiare și de natură judiciară

Măsuri asiguratorii în valoare de peste 86 milioane lei, dispuse în ultimele zile în cadrul operațiunii Jupiter, privind infracțiuni economico-financiare și de natură judiciară
scris 27 oct 2024

Peste o mie de mandate de percheziție domiciliară și 342 de mandate de aducere au fost aplicate, în perioada 21 - 25 octombrie, în cadrul unei noi faze a Operațiunii JUPITER, a anunțat, duminică, chestorul Aurel Dobre, director al Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit sursei citate, pentru recuperarea prejudiciului cauzat în cele 201 dosare penale, în această perioadă, au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare de peste 86 milioane lei.

În urma activităților desfășurate, au fost dispuse măsuri preventive față de 57 persoane, fiind reținute 31, două arestate preventiv, una la domiciliu, iar 23 de persoane au fost puse sub control judiciar.

Urmărește-ne și pe Google News

"În perioada 21 - 25 octombrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române, la nivelul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigații Criminale, Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și al structurilor teritoriale corespondente, sub supravegherea procurorilor din cadrul unităților de parchet competente, au fost intensificate activitățile specifice de investigare și administrare a probatoriilor în cauzele care au ca obiect astfel de infracțiuni. În cadrul acțiunilor organizate în cele cinci zile, la nivel național, au fost puse în aplicare peste 1.000 de mandate de percheziție domiciliară și 342 mandate de aducere", a declarat Dobre, citat de Agerpres.

FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară CITEȘTE ȘI FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară

Operațiunea a avut drept scop principal combaterea infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.

"Această activitate a vizat implementarea eficientă a măsurilor dispuse la nivel instituțional, pentru prioritizarea activităților de prevenire și combatere a criminalității în diversele sale manifestări, recuperarea efectivă a prejudiciilor provocate și asigurarea protecției cetățenilor de către autoritățile de aplicare a legii, prin abordarea integrată la nivelul unităților centrale și teritoriale de specialitate a acestor fenomene infracționale", a precizat chestorul.

Principalele infracțiuni cercetate în dosarele penale instrumentate în cadrul cărora au fost organizate acțiunile de amploare sunt cele de evaziune fiscală, înșelăciune, contrabandă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, nerespectarea regimului fiscal, contrafacere, nerespectarea legislației privind protecția mediului, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și altele, a indicat Aurel Dobre.

Polițiștii de investigare a criminalității economice au desfășurat 129 acțiuni de amploare de administrare a probatoriului în 201 dosare penale aflate în lucru. În urma activităților desfășurate au fost dispuse măsuri preventive față de 38 persoane, 13 fiind reținute, două arestate preventiv, o alta arestată la domiciliu și 22 de persoane au fost puse sub control judiciar.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat în cele 201 dosare penale, în această perioadă, au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare de peste 86.000.000 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate aproape 15.000 de articole vestimentare și peste 7.000 de parfumuri, în valoare de aproximativ 8.100.000 lei, peste 1.400.000 de lei și aproape 230.000 de euro, 1.300 de litri de alcool, 608 metri cubi de agregate minerale și peste 70 de tone de deșeuri.

Alibaba acceptă să plătească 433,5 milioane de dolari în SUA, în urma acuzațiilor de monopol CITEȘTE ȘI Alibaba acceptă să plătească 433,5 milioane de dolari în SUA, în urma acuzațiilor de monopol

Structurile teritoriale de arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au pus în aplicare, în cadrul operațiunii naționale, 67 mandate de percheziție domiciliară în 21 de dosare penale, având ca obiect infracțiunile de contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept, nerespectarea regimului materiilor explozive și nerespectarea regimului deșeurilor periculoase.

Față de șapte persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar față de o alta măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 zile.

În vederea continuării cercetărilor au fost ridicate 20 arme letale, din care cinci deținute ilegal și 15 deținute legal și 11 arme neletale, supuse autorizării.

De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost indisponibilizați 24.000 de euro, 141.500 de euro, susceptibili a fi falși, și aproape 180.000 de lei.

În cadrul activităților derulate pe linia nerespectării regimului vânătorii și protecției fondului cinegetic au fost indisponibilizate 89 de trofee de vânat, o lunetă, 303 kilograme carne de vânat, trei câini rasa ogar, precum și dispozitive de vedere pe timp de noapte, camere video, camere cu termoviziune și camere de vânătoare.

iOS 18.2 va introduce o nouă funcție pentru siguranța copiilor CITEȘTE ȘI iOS 18.2 va introduce o nouă funcție pentru siguranța copiilor

În urma acțiunilor derulate de polițiști pentru protecția mediului, au fost indisponibilizate trei kilograme de articole pirotehnice, 50 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase provenite din activitatea de dezmembrare ilegală a autovehiculelor, 765 litri de deșeuri periculoase și aproape 250 de tone de vehicule scoase din uz.

În domeniul investigațiilor criminale, polițiștii, împreună cu procurorii de caz, au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, proxenetism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Față de 11 persoane a fost dispusă măsura reținerii, iar în vederea continuării cercetărilor au fost ridicate un autoturism în valoare de 40.000 euro, 4.000 de euro, 10 arme neletale (tip pușcă și pistol), cutii de muniție neletală, telefoane mobile, laptopuri și alte medii de stocare.

viewscnt
Afla mai multe despre
jupiter
perchezitii
evaziune
infracțiune
economic
financiar
percheziții