Comportamentul agresiv în trafic poate fi reclamat pe aplicația Ministerului de Interne. Manevrele șoferilor sancționate prin lege drept comportament agresiv

Comportamentul agresiv în trafic poate fi reclamat pe aplicația Ministerului de Interne. Manevrele șoferilor sancționate prin lege drept comportament agresiv
scris 26 oct 2024

Participanții la trafic pot reclama, începând de duminică, 27 octombrie, comportamentul agresiv al celorlalți șoferi depunând o sesizare, precum și probele sau indicii care pot duce la obținerea probelor pe aplicația Ministerului Administrației și Internelor (MAI). Poliția Română amintește care sunt, conform legii, manevrele sau acțiunile șoferilor care pot fi încadrate în categoria comportamentelor agresive.

De ce este Important: În luna iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite polițistului rutier să constate anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.

Urmărește-ne și pe Google News

”Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, anunță acum Poliția Română.

VIDEO Ciucă vrea să transforme sediul Guvernului în muzeu și să mute toate instituțiile statului lângă Parlament. ”Vom avea legislativ, executiv și justiție în același loc” CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă vrea să transforme sediul Guvernului în muzeu și să mute toate instituțiile statului lângă Parlament. ”Vom avea legislativ, executiv și justiție în același loc”

Sesizarea privind comportamentul agresiv trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamația - nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență - declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.

Legea interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

Comportamentul agresiv în traficul include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază

Tot în categoria manevrelor considerate comportament agresiv sunt incluse și folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia și conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). Îl plus, șoferilor cu comportament agresiv li se reține permisul de conducere pentru 30 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
compartment
agresiv
plicate
mai
sofer
cod rutier