Elevii din învățământul preuniversitar ar putea primi lunar câte 20 lei pentru a-și cumpăra cărți, conform unei propuneri legislative.
Proiectul a fost inițiat de deputatul liberal Ovidiu Alexandru Raețchi, care arată că pandemia de Covid-19 a generat o criză care a afectat profund piața cărții, alături de alte domenii economice, întreruperea activității tuturor magazinelor considerate neesențiale având ca repercusiune închiderea principalului canal de vanzare a cărților, librăriile, și scăderea vânzarilor de carte în România cu peste 80%.
”Industria cărții din România reprezintă un sector fragil al economiei, fiind cea mai slab capitalizată industrie de profil la nivelul Uniunii Europene. Ne aflăm pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, iar potrivit Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, mai mult de 1 din 5 români nu citesc cărți deloc”, afirmă deputatul.

Proiectul acestuia prevede instituirea unui carnet de vouchere cu frecvență lunară, pe care elevii înmatriculați în învățământul preuniversitar să le utilizeze pentru achiziția de carte.
Voucherele de lectură vor fi emise pe suport de hârtie, sub formă de carnet sau în formă digitală. Carnetul cu vouchere este distribuit de către școli până la data de 30 noiembrie a fiecărui an.
Carnetul va conține 12 vouchere de lectură lunare, fiecare cu o valoare fixă de 20 lei. Termenul de valabilitate a vouchemlui de lectura individual lunar este de 4 luni.

Voucherele de lectură vor putea fi utilizate în librării sau orice alte tipuri de unități care comercializează cărți, inclusiv magazinele on-line, dar care vor dispune de ”Certificat pentru primirea voucherului de lectură”, eliberat de către Ministerul Educației la solicitarea operatorilor economici.
Sumele necesare acordării voucherelor ar trebui suportate de la buget, prin Ministerul Educației, iar impactul bugetar calculat de inițiator este sub 64 milioane euro.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară