Mai mulți deputați PSD s-au gândit că nu doar medicii și, mai nou, profesorii merită să primească stimulent de risc în contextul pandemiei de coronavirus, iar de acest stimulent ar trebuie să beneficieze și polițiștii locali, respectiv funcționarii publici cu funcții generale și personalul contractual din cadrul Poliției Locale.
De ce este important: Prin Ordonanța de urgență nr. 43/2020, din 6 aprilie, a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.
CITEȘTE ȘI Cum să profiți de prețurile speciale ale pachetelor de service BMWMai este important: Recent, conform unui proiect de lege inițiat de PSD, tot Parlamentul a stabilit că atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țarăAcum, deputații PSD Dorel-Gheorghe Căprar, Vasile Cocoș și Adrian Todor s-au gândit să inițieze un proiect legislativ care să acorde stimulentul de risc și polițiștilor locali, ba chiar și paznicilor care păzesc sediile acestora.
”Datorită riscului la care sunt supuși funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local și personalul contractual cu atribuții de pază din cadrul polițiilor locale pe perioada pandemiei prin expunerea acestora la situații cu risc major de infectare, se impune adoptarea prezentei legii”, este unul din argumentele invocate de autori în proiect.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19Aceștia punctează că polițiștii locali, de la instituirea stării de urgență și, apoi, de alertă, funcționează acum în subordinea Ministerului Afacerilor Intern, având ”atribuții pe linia stopării raspâdirii epidemiei cu Sars-Cov-2, menținerii controlului situației epidemiologice, verificării persoanelor aflate în carantină și izolare, precum și asigurarii ordinii publice în localități carantinate”.
Autorii nu precizează însă că, în cazul verificării respectării persoanelor aflate în carantină și izolare, sarcina polițișitilor locali constă îdoar n apelarea telefonică a persoanelor în cauză și chemarea acestora la fereastra locului de izolare sau carantinare. În cazul în care o persoană nu respectă izolarea sau carantinarea, polițiștii locali sesizează cazul polițiștilor din cadrul Poliției Române. Pentru cei din urmă, proiectul nu prevede vreun stimulent.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate clădirile publice, școlile, piețele, stațiile CFR - obligate să aibă parcare pentru biciclete. Amenzi în caz contrarProiectul prevede ”acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale, și a 1.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcții generale și personal contractual din cadrul Poliției Locale, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă”.
Banii ar trebui alocați din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI ”Transferuri între unități ale administrației publice” sau din fonduri europene.
Proiectul mai prevede că stimulentul de risc nu va fi cuprins în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajați, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, datorată de angajator.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat.