Spitalul Municipal Sighișoara a inițiat un proiect inedit care vizează mâncarea din spitale, faza finală a competiției urmând să aibă loc luna viitoare, în perioada 11-13 mai, relatează Agenția de presă Rador care citează Radio Târgu Mureș.
Principalii jucători din industria pharma se vor reuni, pe 25 aprilie, la Profit Health.forum, eveniment care va fi deschis de către consilierul prezidențial pe probleme de sănătate și de către ministrul Sănătății.
Videoconferința, organizată cu sprijinul ARPIM, Banca Transilvania și Stada, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV și MEDIKA TV - DETALII AICI
Evenimentul, denumit ”Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”, se realizează în colaborare cu Federația Sanitas și are rolul de a schimba mentalități și de a crește încrederea personalului blocurilor alimentare din spitale, dar și a pacienților în hrana oferită.
Spitalul din Sighișoara deja a implementat un sistem cu totul nou de servire a mesei și de prezentare a hranei pentru pacienți.
Pe lângă faptul că hrana pentru pacienți ”are gust” și ”culoare”, felurile de mâncare sunt prezentate într-o manieră atractivă, precizează pentru Radio Târgu Mureș managerul Spitalului din Sighișoara, dr. Tanaszi Sarolta.
”Acesta este un eveniment noi, adică suntem inițiatori și promotori ai unui astfel de eveniment care se desfășoară prima dată în țară. Un exemplu ar fi, din ceea ce am schimbat, ar fi, să zicem, o ciorbă care acum este cu ingrediente multe, cu gust și culoare și contează foarte mult și servirea în farfurie sau în casolete, cum servim noi din motive de igienă. Modul în care servim noi acum e cu elemente precum: o inimioară de Ziua Îndrăgostiților, un fluturaș la o cină pe un gris sau o budincă și asta contează foarte mult să aduci un pic de bucurie celor care sunt internați. Eliminăm în acest fel să se mai aducă de afară mâncare de către aparținători”, ”, susține managerul spitalului.
De câteva luni a fost dublată norma zilnică de hrană din spitale, costurile se încadrează între 22 și 33 de lei, în funcție de nevoile pacientului.
Ministerul Sănătății are, de altfel, în curs de elaborare un ghid de bune practici privind hrana bolnavilor din spitale ce ar putea intra în vigoare peste câteva luni.
Prof. dr. Monica Tarcea de la Departamentul de Nutriție a Facultății de Medicină a UMFST Târgu Mureș face parte din echipa care elaborează acest ghid și este și membru al juriului la evenimentul din Sighișoara.
CITEȘTE ȘI FOTO Toți rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși. Conducerea - preluată de români, plus un ucrainean fost șef la o rafinărie din Odesa bombardată de armata rusă”Se lucrează acum, inclusiv la un ghid de bune practici pentru meniurile de spital la nivel național. O astfel de competiție este binevenită tocmai pentru că ne vom întâlni cu responsabili pe bloc alimentar la nivel național și putem discuta care sunt principalele probleme pe care le întâmpină. Încercăm să găsim și soluții. În câteva luni, spre final de an, sper să reușim să schimbăm câte ceva la nivelul blocurilor alimentare. În ghid, noi recomandăm și angajarea unui dietetician pentru că ne dorim să facem ceva mai bun în spitalele noastre”, declară Monica Tarcea.
Meniurile vor fi evaluate ca aspect, valoare nutrițională sau calitate și de către un bucătar profesionist din România, chef Mihai Sandu.
”Cu un mic efort, într-adevăr se poate face dintr-un buget mic o mâncare de calitate, atât olfactiv, cât și cu un gust perfect sau aproape perfect. Eu sper să se prezinte la un nivel ridicat concurenții și să vină cu preparate care sunt, într-adevăr, în meniul spitalului. Să știți că Spitalul din Sighișoara chiar dă tomul în țară la ora actuală pe meniuri”, spune chef Sandu.
Evenimentul privind meniurile din spitale dorește să aducă la Sighișoara nu doar toți managerii de spitale publice din țară, dar și factorii de decizie din Ministerul Sănătății, Autoritatea de Management a Calității în Sănătate, parlamentari, precum și lideri de opinie renumiți.