Interdicție la revânzarea autovehiculelor achiziționate prin programul Rabla. Cine o încalcă, restituie banii

Interdicție la revânzarea autovehiculelor achiziționate prin programul Rabla. Cine o încalcă, restituie banii

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos a anunțat lansarea noului Program Rabla (Sursa: MMAP)

scris 22 apr 2021

Autovehiculele nou achiziționate în cadrul programului Rabla, care va debuta pe 26 aprilie, nu pot fi înstrăinate, în cazul nerespectării acestei interdicții cumpărătorul având obligativitatea restituirii finanțării, susține Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cum încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul cu ghidul de finanțare, iar formele propuse spre dezbatere publică nu conțineau nicio astfel de prevedere, nu este clar dacă măsura vizează doar Programul Rabla Clasic (sau și Rabla Plus) și nici pe ce perioadă este plicată această interdicție. În mod normal, ar trebui aplicată pe o perioadă determinată, pentru a nu încălca dreptul de proprietate. Potrivit unor surse din piață, interdicția se va întinde pe o perioadă de 1 an.

Urmărește-ne și pe Google News
Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“A fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului (Rabla - n.red), precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții”, precizează MMAP.

Totodată, s-a introdus posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat.

Ediția din acest an a Programului Rabla Clasic va beneficia de un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, iar bugetul Programului Rabla Plus 2021 va fi de 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Potrivit ministerului, Programul Rabla Clasic vine cu modificări substanțiale, în ceea ce privește prima de casare, aceasta fiind majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, acestea fiind, de asemenea, majorate astfel:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă și cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC în regim de funcționare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO2/km WLTP în regim de funcționare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

În cadrul Programului Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, s-a decis majorarea cuantumului finanțării pentru motociclete electrice la 5.500 de lei, iar cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.

Valabilitatea notei de înscriere atât în cadrul Programului Rabla Clasic, cât și a Programului Rabla Plus a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla
clasic
plus
interdicție
vânzare