Termenul de anunțare a datei reprogramării unui eveniment sau festival cultural, anulat din cauza restricțiilor anti-Covid și pentru care pot fi emise vouchere în schimbul biletelor, va fi de maximum 6 luni de zile de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare, în loc de până la 30 septembrie 2021, cum prevede legea acum. De asemenea, rambursarea sumelor neutilizate de spectatori va fi impusă în termen de 90 de zile de la data limită a reprogramării.
Noile termene au fost stabilite printr-un proiect de lege adoptat, miercuri, prin votul final al Camerei Deputaților și mai trebuie promulgate de șeful statului pentru a intra în vigoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aleșii au modificat astfel ordonanța de urgență a Guvernului, care stabilise anul trecut mai multe reguli pentru evenimentele și activitățile culturale, festivalurile și proiecțiile cinematografice ce urmau a fi susținute pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă, dar pentru care s-a suspendat dreptul de organizare.
Astfel, ordonanța prevedea că în cazul reprogramării evenimentului sau festivalului, participantul la eveniment sau festival va putea folosi biletul de acces achiziționat, beneficiind de toate drepturile conferite de biletul de acces la data reprogramării evenimentului sau festivalului, iar data reprogramării evenimentului sau festivalului nu poate depăși data de 30 septembrie 2021.
Parlamentul a modificat textul ordonanței stabilind că: ”Termenul de aducere la cunoștință a publicului a datei reprogramării evenimentului sau festivalului este de maximum 6 luni de zile de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare a evenimentelor și festivalurilor”.
”Având în vedere evoluția pandemiei, este greu de precizat o dată la care poate fi reprogramat un eveniment sau festival, mai ales că restricțiile pot fi declarate strict regional în funcție de rata locală a infecției cu COVID-19. Dreptul de organizare și, respectiv, participare la evenimente poate fi suspendat oricând și pe perioade nedeterminabile, iar cum organizarea unui festival presupune pregătiri laborioase, este imposibil de stabilit o dată fixă, astfel încât propunem o perioadă de timp în care aceste pregătiri, invitații, anunțarea cumpărătorilor de bilet să se poată derula”, argumentează aleșii necesitatea modificării.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Ordonanța în vigoare mai prevede acum că în cazul anulării sau reprogramării evenimentului sau festivalului, participantul la eveniment sau festival va primi din partea organizatorului un voucher pentru întreaga sumă plătită, voucher ce poate fi folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii din gama oferită de către organizator. În cazul în care voucherul nu este folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii până la data de 30 septembrie 2021, organizatorul rambursează toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului până la 31 decembrie 2021.
Și această din urmă prevedere a fost modificată, stabilindu-se că în cazul în care voucherul nu este folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii în termenul de 6 luni prevăzut pentru anunțarea reprogramării evenimentului, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului în termen de 90 de zile, calculat din ultima zi a termenului de reprogramare.