Autoritățile medicale sunt extrem de inventive când este vorba de identificarea unor țapi ispășitori pentru răspândirea Covid-19: rând pe rând, populația, asimptomaticii, tinerii petrecăreți, bătrânii plimbăreți, fake-news-urile, antivacciniștii și nevaccinații au fost arătați cu degetul și certați, dacă nu și amendați, de oficiali. Oficiali cărora nu le-ar strica să se uite din când în când în oglindă, pentru a nu avea surprize în momentul în care îndeamnă obsesiv la “informarea numai din surse oficiale”.
Din surse oficiale a vrut să se informeze și Profit.ro și a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) informații referitoare la numărul de teste de diagnostic efectuate asupra persoanelor nevaccinate, respectiv vaccinate, rata de pozitivitate în rândul persoanelor nevaccinate, respectiv vaccinate, și evoluția săptămânală a acestora din ultimele săptămâni (de la începutul valului 4).
Răspunsul INSP: “Nu se efectuează teste de diagnostic asupra persoanelor vaccinate, se efectuează teste la toate persoanele simptomatice, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. Atâta timp cât nu se face diferențiere între vaccinat/nevaccinat la testare, nu se poate calcula o rata de pozitivitate diferențiată, în funcție de statusul imun la momentul testării”.
CITEȘTE ȘI Purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori. Care sunt excepțiileCu toate că susține negru pe alb că “nu se poate calcula o rata de pozitivitate diferențiată” la vaccinați, respectiv nevaccinați, același institut INSP publică lunar un raport intitulat “Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare”.
Iar ultimul astfel de raport, publicat pe 13 septembrie, începe cu următorul paragraf: “16.07% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie 2020 – 31 august 2021 au fost persoane vaccinate. Dintre acestea, doar 5.27% au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2.”
Concluzia: fie INSP spune adevărul în răspunsul adresat Profit.ro (“nu se poate calcula o rata de pozitivitate diferențiată, în funcție de statusul imun la momentul testării“) și în acest caz raportul intitulat “Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare” este imposibil de realizat, deci inventat, fie raportul e corect, de unde ar rezulta că răspunsul oferit Profit.ro este cel puțin “incorect”, dacă nu fals de-a dreptul.
Răspunsul INSP la solicitarea Profit.ro
În ultima perioadă procentul săptămânal de persoane nevaccinate confirmate pozitiv din total a scăzut. Astfel, dacă în ultima săptămână a lunii august (23-29 august), potrivit INSP, procentul de persoane confirmate cu Covid nevaccinate era de 82,9%, în săptămâna 13-19 septembrie acesta a scăzut la 75,8%, în săptămâna 20-26 septembrie la 74,7%, pentru ca în săptămâna 27 septembrie-1 octombrie să ajungă la 73,7%. Ceea ce înseamnă că procentul de persoane vaccinate confirmate cu Covid a crescut în aceeași perioadă de la 17,1% la 26,3%, procent care se apropie de cel al persoanelor adulte vaccinate din România, de 35,49%, potrivit INSP. Și asta în condițiile în care, prin legislație, numai nevaccinaților le este impusă testarea obligatorie pentru participarea la anumite evenimente publice.
Ultimul raport lunar privind situația persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare
Majorarea procentului de persoane vaccinate confirmate cu Covid din totalul persoanelor cu teste pozitive din ultimul timp poate fi explicată fie prin majorarea numărului de teste efectuate de persoanele vaccinate (în raport cu cele efectuate de persoanele nevaccinate), fie printr-o rată de pozitivare mai mare a vaccinaților (comparativ cu cea a nevaccinaților), fie prin ambele.
Din păcate, se pare că nu poate fi oferită o explicație, INSP susținând că “nu se poate calcula o rata de pozitivitate diferențiată, în funcție de statusul imun la momentul testării”, în pofida faptului că publică un raport lunar pe această temă.