INFOGRAFICE Număr record de decese în decembrie. Doar 1 din 3 decese excedentare pus pe seama Covid

INFOGRAFICE Număr record de decese în decembrie. Doar 1 din 3 decese excedentare pus pe seama Covid
scris 10 feb 2021

Mortalitatea din luna decembrie 2020 a atins un nivel istoric record, de 36.111 persoane, cu aproximativ 1.350 de decese peste cea din noiembrie. Cu toate acestea, mortalitatea în exces, calculată față de media lunară pentru decembrie a celor 9 ani precedenți, a fost mai redusă, de 12.372 decese sau de 54,5%, sub cea de 13.569 sau 64% înregistrată în noiembrie. Aproximativ o treime din numărul deceselor în exces au fost puse de autorități pe seama Covid, ceea ce înseamnă că s-a respectat regula din cele 5 luni precedente: la 1 deces pus pe seama Covid, alte 2 decese au fost cauzate suplimentar, comparativ cu anii precedenți, de măsurile anti-Covid, de limitarea accesului pacienților la servicii medicale, în special prin acte normative adoptate în perioada stării de urgență, dar și după.

INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Andrei Săvescu, despre premium în business
Urmărește-ne și pe Google News

În luna decembrie au fost înregistrate 12.372 decese în exces față de media lunară a ultimilor 9 ani (23.379 decese), din care doar 4.436 decese au fost puse oficiali pe seama Covid.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De la începutul pandemiei de Coronavirus, în perioada martie-decembrie, au fost înregistrate 251.660 de decese, cu 43.948 sau 21,15% peste media ultimilor 9 ani din perioada respectivă. În această perioadă, numărul persoanelor al cărui deces a fost pus de autorități pe seama Covid a fost aproape de trei ori mai redus, și anume 15.767.

România se remarcă printr-o premieră - Un bărbat vaccinat cu Pfizer a primit din greșeală la rapel o doză Moderna CITEȘTE ȘI România se remarcă printr-o premieră - Un bărbat vaccinat cu Pfizer a primit din greșeală la rapel o doză Moderna

De la jumătatea anului însă, creșterea mortalității excesive s-a accelerat și, surprinzător, la prima vedere, accelerarea la mortalitatea non-Covid a fost cel puțin la fel de ridicată precum cea Covid.

Potrivit unui grafic postat fără comentarii de INS luna trecută, majoritatea mortalității în exces înregistrată în perioada pandemiei (martie-noiembrie 2020) față de 2019 a avut drept cauze boli ale aparatului respirator (14.897 decese în exces) și boli ale aparatului circulator (13.818 decese în exces).

INFOGRAFICE Număr record de decese în decembrie. Doar 1 din 3 decese excedentare pus pe seama Covid

Dat fiind că până la acea dată fuseseră declarate oficial decese 11.331 puse pe seama Covid, nu este exclus ca o parte din decesele în exces cauzate de boli ale aparatului respirator (în care intră și decesele de Covid) nepuse oficial pe seama Covid să fie tot decese Covid, nenumărate de autorități.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

În ceea ce privește decesele în exces care au avut drept cauze boli ale aparatului circular, este improbabil ca majoritatea acestora să poată fi puse pe seama Covid, fiind mai degrabă rezultatul limitării accesului la servicii medicale, fie prin măsuri administrative sau prin comunicările adesea panicarde promovate de autorități.

INFOGRAFICE Număr record de decese în decembrie. Doar 1 din 3 decese excedentare pus pe seama Covid

Bolnavii nu au mai avut o bună perioadă de timp, mai ales la începutul crizei, acces la consultații, analize, tratamente și spitale, ceea ce a înrăutățit starea de sănătate, inclusiv imunitatea populației, facand-o mult mai vulnerabilă la diferite boli, inclusiv Covid.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Profit.ro a semnalat că mortalitatea din luna noiembrie 2020 a atins un nivel record, neînregistrat în ultimii 10 ani și probabil niciodată în istorie, de 34.769 decese, cu 64% mai mare decât media lunilor noiembrie ale ultimelor 9 ani. Nivel depășit din păcate în decembrie.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară, a atras atenția asupra scăderii consumului de medicamente în volum (cutii) la nivelul spitalelor din România cu cel puțin 20% în primele 10 luni ale anului (ianuarie 2020 - octombrie 2020), comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

“Volumul medicamentelor din spitale s-a redus substanțial din cauza dificultăților în a accesa servicii medicale pentru pacienții acuți sau cronici, dar și din teamă bolnavilor de a merge la spital, din cauza pandemiei. De asemenea, lipsa accesului la medicamente destinate utilizării în ambulatoriu pentru bolnavii cronici - sunt deja cunoscute exemple precum levotiroxina, metformină, verapamil - sau mai recent și a unor antibiotice uzuale, va genera agravarea problemelor existente de sănătate ale pacienților români, efectul urmând a se manifesta în următorii 4-5 ani”, a declarat Dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

În opinia organizației, pandemia de coronavirus are deja un impact considerabil asupra stării de sănătate a pacienților ca urmare a neprezentării acestora în spitale sau a îngreunării accesului la servicii medicale pe fondul măsurilor luate în contextul actual.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Directorul Executiv PRIMER a mai afirmat că "În 2021, ne așteptăm la o înrăutățire a stării generale de sănătate a populației, întrucât orice întârziere a spitalizării unui pacient acut sau cronic în vederea administrării unui tratament adecvat nu face decât să îi agraveze bolile existente, necesitând astfel resurse suplimentare de sănătate”.

Profit.ro avertiza în urmă cu 4 luni că există riscul ca, în viitorul apropiat, criza de medicamente, limitarea accesului la servicii medicale și prăbușirea spitalizărilor (justificate de autorități ca măsuri de protejare a sistemului medical, care să nu se "infecteze" și aglomereze) nu numai că au cauzat mai multe decese, dar au înrăutățit considerabil starea de sănătate a populației, în special a bolnavilor cronici. Astfel, aceștia au devenit mult mai vulnerabili nu numai la bolile de care deja suferă, dar și la o potențială infectare cu Covid. Ceea ce va conduce, foarte probabil, în perioada următoare la un rezultat contrar celui vizat de autorități: la o aglomerare a sistemului medical și așa supraaglomerat pe segmentul Covid.

Accesul la serviciile medicale și, în special, limitarea drastică, prin acte legislative, a internărilor sunt factorul cel mai important care explică evoluția îngrijorătoare a mortalității din România din perioada iunie-octombrie și, probabil și din lunile următoare, pentru care INS nu a prezentat încă datele.

Pentru că, în pofida declarațiilor publice făcute de oficiali, privind aglomerarea sistemului sanitar, adevărul este cu totul altul: numai capacitățile alocate Covid sunt în pericol de aglomerare, în rest spitalele fiind practic “goale”.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Motivul: pe 23 martie guvernul liberalo-militar a emis un act normativ prin care “pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.”

Apoi, pe 29 martie, debutează o sarabandă de ordine ale ministrului sănătății, primul dintre acestea, reducând “cu până la 80% internările programate, precum intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile sanitare cu paturi din centrele universitare, și până la 50% față de luna februarie activitatea din ambulatorii”.

Pe 14 aprilie, sunt introduse câteva excepții pentru pacienții cronici care necesită intervenții diagnostice “a căror temporizare poate duce la reducerea șanselor de supraviețuire”.

Ministrul decide ca de-abia pe 29 mai să poată fi reluate internările și intervențiile chirurgicale, în anumite condiții, evident.

În plus, o mulțime de spitale de elită au fost alocate exclusiv tratării Covid, spitalele de suport rămase neavând condițiile necesare tratării multor boli cronice.

“Rezultă așadar un interval de aproape 2 luni de zile (între 3 aprilie și 29 mai) în care, cel puțin din punct de vedere legal, spitalele desemnate pentru gestionarea COVID-19 au fost obligate să trateze aproape exclusiv bolnavi infectați cu noul coronavirus. În acest interval de timp, numărul spitalelor dedicate COVID-19 a ajuns la 134”, se precizează într-un raport al Observatorului Român de Sănătate (ORS).

Potrivit ORS, includerea în lista spitalelor dedicate COVID-19, în special pentru spitalele de fază I și II, a avut un impact dramatic asupra activității obișnuite a spitalelor. În același timp, activitatea din spitalele non-COVID a fost influențată negativ atât de restricțiile impuse prin instalarea stării de urgență, cât și de restricțiile asupra internărilor și activității din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Așa se face că numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar a rămas la jumătatea celei din anul precedent, potrivit ORS.

Iar toți pacienții netratați timp de două luni de “măsuri dure” anti-Covid au avut de suferit, conducând în lunile de vară la ceea ce experții au numit “răzbunarea stării de urgență”.

De altfel, în decembrie trecută INS a anunțat că amână cu 3 luni publicarea studiului care ar putea clarifica dacă măsurile anti-Covid au contribuit sau nu la înrăutățirea stării de sănătate a populației și la explozia mortalității în exces.

viewscnt
Afla mai multe despre
decese
record
covid