Ministrul Energiei, constată surprins - a primit o factură de 972 de lei la electricitate pentru un imobil unde nu mai locuiește nimeni

Ministrul Energiei, constată surprins - a primit o factură de 972 de lei la electricitate pentru un imobil unde nu mai locuiește nimeni
scris 9 feb 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că, la un imobil al său, unde nu locuiește nimeni, a primit o factură la curentul electric de 972 de lei, în condițiile în care estimează un consum real în valoare de câteva zeci de lei. În acest context, ministrul susține că ordinul ANRE care reglementează cum se fac estimările de către distribuitorii de energie electrică trebuie modificat.

Constatarea este prezentată într-un context în care demnitarul, care a preluat recent portofoliul Energiei, a apreciat anterior că unele companii trec consumuri estimate foarte mari pe facturile de energie, ceea ce reprezintă ”o formă de escrocherie” și a amenințat că există amenzi pentru astfel de practici.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul Energiei a povestit că a primit la o adresă a sa, unde nu locuiește nimeni, o factură în valoare de 972 de lei pentru energie electrică, în condițiile în care, conform estimării sale, factura pentru consumul real ar fi undeva în jurul sumei de 10-15 lei, arată news.ro.

Virgil Popescu a explicat că în acel imobil nu mai locuiește nimeni de aproximativ jumătate de an, iar în istoric consumul nu a fost mai mare de 200 de lei lunar, nici măcar în perioada de iarnă.

"Săpând pe firul facturii, este o factură estimată de către distribuitor, care a trimis aceste cifre - pentru că trebuie să știe toți românii, orice român are un contract cu furnizorul, dar distribuția, adică firele, contoarele, citirea acestora, estimările se fac de către distribuitor - în cazul meu au fost făcute de distribuitorii din această zonă și s-au transmis către furnizor, care nu deținea și distribuția. Și am primit factura de 972 de lei”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Acesta a arătat că, dacă factura ar fi fost mai mică, ar fi decis să o achite și să recupereze banii în timp, neplătind facturile viitoare, însă, în condițiile în care acolo nu locuiește nimeni a decis să facă o reclamație către furnizor care a stornat fractura, întrucât ar fi recuperat banii în peste un an.

"Am primit mai mute reclamații cu privire la faptul că nu au fost acordate discount-uri la factură și uitându-mă la facturile oamenilor care le-au trimis prin e-mail către mine, am văzut că majoritatea facturilor sunt estimări, mai mult sau mai puțin reale față de media consumurilor din același tip de lună. Și am tras o concluzie: este o modalitate prin care furnizorii, împreună cu distribuitorii, dacă vorbim de același furnizor care și distribuie și furnizează, beneficiază de sume în avans plătite de către clienți pentru a se finanța, urmând să se dea înapoi din  consum, dar încasează fără dobândă, practic, și utilizează banii oamenilor fără dobândă. Sau, în cazul meu, mă pot gândi și la alt lucru - furnizorul este altul, distribuitorul este altul - mă pot gândi la o concurență neloială a acelui furnizor care deține și distribuția, tocmai pentru a enerva clientul pe furnizorul unde m-am mutat anul trecut, și acest lucru s-a întâmplat, și a mă face să mă mut înapoi”, a adăugat ministrul Energiei.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

În contextul a ceea se i s-a întâmplat, Virgil Popescu a afirmat că ar trebui modificat ordinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind estimările făcute de cei care furnizează aceste servicii.

"Înțeleg că nu se pot face citiri lunare și că trebuie făcute estimări, dar înțeleg că acele estimări trebuie făcute în funcție de un istoric al consumului și un istoric al consumului în luni de același tip. De aceea cred că ordinul ANRE-ului de prin 2014, clar, trebuie refăcut pentru că acolo se spune cum se fac citirile, de câte ori se fac citirile, cum se fac regularizările și cred că trebuie adus la zi, în anul 2021, să țină cont de condițiile de piață curente, de liberalizarea care s-a făcut și faptul că toată lumea aleargă după clienți. Eu cred că în cazul meu este așa un dat pe la spate furnizorului de către distribuitor, încărcând o factură și vrând să enerveze clientul pe furnizor”, a adăugat Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
factura