INFOGRAFICE Excesul de mortalitate înregistrat în vară s-a prelungit și în septembrie. Doar 1 deces excedentar din 3 a fost pus de autorități pe seama Covid

INFOGRAFICE Excesul de mortalitate înregistrat în vară s-a prelungit și în septembrie. Doar 1 deces excedentar din 3 a fost pus de autorități pe seama Covid
scris 12 nov 2020

Tendința de majorare considerabilă a mortalității înregistrată pe lunile de vară a continuat și în septembrie, când au fost înregistrate, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), circa 22.000 de decese, cu aproape 3.300 (sau 18%) peste media lunară a celor raportate în lunile septembrie ale celor 9 ani precedenți, din care numai 1.204 au fost puse oficial de autorități pe seama Covid-19. Și asta în pofida faptului că INS și-a detaliat, pentru prima dată, modalitatea de raportare, explicând că o parte din decesele înregistrate lunar sunt decese produse în luna precedentă celei de referință sau chiar mai vechi.

Profit.ro a remarcat faptul că, în primele 6 luni de pandemie, concentrarea resurselor financiare și medicale aproape exclusiv pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, dar și panica indusă de retorica guvernamentală și de mass-media care a îndepărtat populația de spitale, au făcut mai multe victime decât Covid-19. Situația s-a agravat mai ales în lunile de vară, în care s-a atins un nivel al mortalității record, specific lunilor de iarnă. Cel puțin așa reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS), potrivit cărora, în perioada iunie-august, în România au fost "înregistrate" 7.441 decese (7.168 "produse", potrivit nou prezentatei metodologii a INS) în plus față de media ultimilor 9 ani, din care mai puțin de o treime, 2.291, puse oficial de autorități pe seama Covid-19.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința pare a continua și în luna septembrie, conform ultimelor date, care relevă că au fost înregistrate 21.973 de decese, cu 3.348 sau 18% peste media aceleiași luni din cei 9 ani precedenți. În respectiva lună, decesele puse de autorități pe seama Covid-19 au fost în număr de 1.204, sau 6,4% din media deceselor din lunile septembrie a ultimilor 9 ani. Rezultă un exces al mortalității nedatorat Covid de 11,4% din media mortalității pe septembrie a ultimilor 9 ani, aproape dublu față de cel care a fost pus de autorități pe seama Covid.

INS sugerează în însă că această comparație n-ar fi tocmai corectă, pentru că în numărul de morți înregistrați în septembrie figurează, pe lângă decesele din luna de referință, alte 1.196 decese produse în luna precedentă celei de referință (august) și alte 406 decese produse cu cel puțin înainte de luna de referință (adică înainte de luna august).

GRAFICE Cifrele primelor 6 luni de pandemie. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul CITEȘTE ȘI GRAFICE Cifrele primelor 6 luni de pandemie. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul

“Comparația cu luna precedentă este afectată de faptul că înregistrările statistice ale fenomenelor demografice înregistrează un decalaj de la o lună la alta, din cauza faptului că există fenomene demografice produse în ultimele 4-5 zile ale lunii curente, care se înregistrează preponderent în luna următoare”, susține INS.

Numai că, dacă ne uităm pe ultimele 3 luni, fenomenul este similar, ceea ce sugerează că avem doar de-a face cu o mutare a unor decese de pe o lună pe alta. La finalul anului, când se trage linie, numărul deceselor “înregistrate” trebuie să fie egal cu cel al celor “produse”, INS neputând învia morți.

În luna iulie, de exemplu, din cele 22.417 decese “înregistrate”, 1.133 sunt produse în luna precedentă (în iunie) și 304 cu două luni sau mai mult înainte de luna de referință (înainte de luna iunie), INS susținând că numai 20.980 decese s-au produs în iulie.

Numai că la această sumă trebuiesc adăugate decesele “înregistrate” în august care s-au produs în luna precedentă (iulie), 1.108, și, probabil, cea mai mare parte a deceselor “înregistrate” în luna septembrie, care s-au produs în urmă cu 2 luni sau mai mult, 406.

Rezultă o cifră totală a deceselor “produse” în iulie de 22.494, apropiată de cea a deceselor “înregistrate” în aceeași lună, de 22.417. Similar și în cazul celorlalte luni.

De altfel, în comunicatul de presă, chiar INS compară numărul de decese “înregistrate” în septembrie 2020 cu cel al celor “produse” în septembrie 2019: “Numărul persoanelor care au decedat în luna septembrie 2020 a fost cu 2.991 mai mare față de luna septembrie 2019”.

Noua formă de raportare pare a favoriza majorarea procentului de morți puși pe seama Covid în totalul exces de mortalitate. Cel puțin pe luna septembrie.

Astfel, dacă luăm în calcul exclusiv decesele “produse” în luna septembrie, obținem un exces de mortalitate comparativ cu media ultimelor 9 luni de doar 1.747 decese, din care 1.204 sau 69% puse pe seama Covid. Un procent de două ori mai ridicat decât cel de 36% dacă raportăm mortalitatea Covid la excesul de mortalitate calculat la decesele “înregistrate” în septembrie.

Numai că pentru a avea o idee exactă asupra numărului deceselor “produse” în septembrie, potrivit metodologiei INS trebuie să mai așteptăm datele pe octombrie și noiembrie (care nu sunt disponibile), care vor adăuga, foarte probabil, ca si în ultimele 3 luni, un număr de 1.500 de decese la cel raportat de INS. Ceea ce va conduce la aceeași concluzie: procentul de morți puși pe seama Covid va reprezenta nu două treimi, ci o treime din excesul de mortalitate din respectiva lună.

Situația s-ar putea schimba însă în octombrie, când numărul de decese puse pe seama Covid s-a dublat aproape, ajungând la peste 2.000.

Accesul la serviciile medicale și, în special, limitarea drastică, prin acte legislative, a internărilor sunt factorul cel mai important care explică evoluția îngrijorătoare a mortalității din România din perioada iunie-septembrie.

În urma unor decizii ale guvernului militaro-liberal din perioada stării de urgență, dar și a unor decizii ale ministrului Sănătății, numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar a rămas la jumătatea celei din anul precedent, potrivit unui raport al Observatorului Român de Sănătate (ORS).

Excesul de mortalitate de aproximativ 18% înregistrat în ultimele luni în România este total contrar trend-ului din statele europene, unde, potrivit agenției europene EuroMOMO, după un exces de mortalitate înregistrat în perioadele în care au fost impuse lockdow-uri (când în România acesta a fost negativ), situația a revenit în mare parte la un nivel normal.

viewscnt
Afla mai multe despre
decese
exces mortalitate
covid