INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară

INFOGRAFIC Cât plătesc  pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:48

Constănțenii plătesc cea mai mică taxă pe gunoi dintre municipiile reședință de județ din țară. În schimb, anul viitor taxa ar putea fi de aproape trei ori mai mare, conform unui proiect de hotărâre care intră la vot, în Consiliul Local, conform unei analize realizate de Info Sud-Est.

În ultimii 5 ani, taxa a crescut în medie cu 30 de bani pe an. Dacă în 2020, taxa de salubrizare din Constanța era de 6,5 lei pe lună de persoană, în prezent este de 8 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: OMV Petrom a finalizat preluarea de proiecte fotovoltaice de peste 700 MW de la danezii de la Jantzen CITEȘTE ȘI Tranzacție: OMV Petrom a finalizat preluarea de proiecte fotovoltaice de peste 700 MW de la danezii de la Jantzen
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Pentru anul viitor, primăria vrea să ajungă la 20 de lei pe lună de persoană. Doar locuitorii Sectorului 3 din Capitală mai plătesc tot 8 lei pe lună de persoană pentru gunoi.

În comparație, la Iași, unde este cel mai mare tarif din țară, cetățenii plătesc de aproape 5 ori mai mult decât constănțenii, 38 de lei pe lună de persoană. Și la Tulcea, taxa pentru gunoi este de 2 ori mai mare decât în Constanța, aproape 18 lei. La Oradea, cetățenii plătesc peste 31 de lei, iar în Timișoara, aproximativ 20 de lei. În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană.

La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. Aici există trei tipuri de abonamente, iar fiecărei gospodării i-a fost alocat din oficiu abonamentul PRACTIC, după cum arată primăria. ECO și MAXI sunt celelalte tipuri de abonament.

INFOGRAFIC Cât plătesc pe gunoi românii din marile orașe. Unde este cel mai mic tarif din țară

În Cluj se merge pe principiul “plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu. Nu există o taxă standard, după cum ne-au precizat reprezentanții primăriei. O situație asemănătoare este și la Reșița, unde există mai multe tarife distincte.

Pentru anul 2025 există primării care au anunțat deja mărirea taxelor pentru gunoi. La Pitești, tariful crește cu 1 leu, de la 14 la 15 lei de persoană pe lună, la fel ca la Drobeta Turnu Severin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gunoi
taxa
romania