Furtunile care s-au abătut asupra întregii țări, cu ploi masive și vânt în rafale, au intensificat amplu producția de electricitate a parcurilor eoliene și a hidrocentralelor și au făcut ca România să fie exportator net de energie în dimineața zilei de luni, cu un sold de export de aproape 1.400 MW puțin înainte de ora 8.
La ora respectivă, consumul național se cifra la 6.203 MW, iar producția internă – la 7.578 MW, potrivit datelor Transelectrica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Turbinele eoliene aveau la acel moment o pondere de peste o treime în totalul generării de curent electric, urmate de hidrocentrale, cu aproape un sfert.
″Nu există nicio problemă pe rețeaua de transport al energiei electrice, nu există probleme de adecvanță a sistemului, iar producția de energie electrică a fost și este mai mare decât consumul (acum România produce 2.500 MW energie activă din centralele eoliene, având un sold de export de 1.100 MW)″, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la ora 8:30.
CITEȘTE ȘI „E grotesc”. Milano contestă la tribunal redenumirea aeroportului din oraș după Silvio Berlusconi
Pe de altă parte, el a arătat că au apărut, în cursul nopții, mai multe incidente pe rețelele de medie și de joasă tensiune și a prezentat cifrele privind consumatorii nealimentați, pe fiecare operator de distribuție în parte:
Electrica DEER:
- Galați - 2960
- Vrancea - 5845
- Buzău - 703
- Brăila - 661
Delgaz Grid:
- Bacău - 3478
- Iași - 1753
- Neamț - 3062
- Vaslui - 1524
Rețele Electrice - PPC:
- Constanța - 3377
- Ialomița - 511
- Călărași - 1857
DEO:
- Dolj și Olt - 2243
″Toate echipele de intervenție sunt mobilizate în efectiv complet. Se intervine în regim de urgență și în siguranță, în funcție de condițiile meteorologice din teren, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică într-un timp cât mai scurt. Avem comandament energetic la ora 11 și vom reveni cu date actualizate″, a precizat ministrul.