Imaginea unei celule infectate cu SARS Cov-2, publicată de Institutul Național francez de Sănătate și Cercetare Medicală

Imaginea unei celule infectate cu SARS Cov-2, publicată de Institutul Național francez de Sănătate și Cercetare Medicală
scris 26 apr 2020

Institutul Național francez de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) a publicat o fotografie făcută cu un microscop electronic al unei mulțimi de virusuri SARS Cov-2 în plină acțiune într-o celulă respiratorie umană.

Interiorul celulei a fost colorat cu albastru, pentru ca virusul și structurile pe care le induce să se distringă mai bine.

Urmărește-ne și pe Google News

Virusurile au forma unor cercuri mici și roșii, cu un contur perfect conturat.

Ele se formează în compartimente celulare, un fel de pungi galbene.

”În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare și transportul lor în interiorul sau în afara celulei”, explică directorul de Cercetare de la Inserm Manuel Rosa-Calatrava, codirector al Laboratorului VirPath de la Centrul Internațional de Cercetare în boli infecțioase din Lyon.

”Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus”, precizează el.

Odată pline de virus, veziculele migrează către suprafața celulei.

”Particulele virale sunt excretate, apoi, și se duc să infecteze alte celule respiratorii”, spune cercetătorul, care a particopat la realizarea imaginii.

Interesant este faptul că celula a fost cultivată în laborator de către cerecetători de la Inserm, CNRS și Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

”Este vorba despre un model foarte fiziologic și unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea țesuturilor funcționale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noștri”, precizează Manuel Rosa-Calatrava.

Cu ajutorul acestui model, cercetătorii pot să testeze în laborator un mare număr de molecule antivirale.

Pandemia noului coronavirus s-a soldat cu 200.736 de morți în lume de la apariția sa, la sfârșitul anului trecut în China, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale.

Peste 2,86 de milioane de contaminări au fost diagnosticate în 193 de țări și teritorii.

Statele Unite sunt cea mai afectată țară din lume - cu 53.511 de morți și aproape 940.000 de contaminări confirmate.

Ele sunt urmate  de Italia, cu 26.384 de decese, Spania (22.902), Franța (22.614) și Regatul Unit (20.319) - care nu înregistrează morții din azilurile de bătrâni, în care au murit câteva mii de oameni potrivit unor reprezentanți ai sectorului.

Din punctul de vedere al proporției - cu excepția unor state mici -, Belgia înregistrează cea mai mare mortalitate (597 de morți la un milion de locuitori), urmată de Spania (490), Italia (436), Franța (346) și Regatul Unit (299). StateleUnite (160) sunt mult în urmă.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid
imagine