Guvernul vrea să introducă noi tipuri de contracte de muncă, de tip teleworking sau net-jobs, în prezent fiind în curs de elaborare un proiect de act normativ pe această temă. Și astăzi există persoane care practică legal un astfel de job (fiind plătite pe drepturi de autor sau ca PFA etc), însă miza pare a fi una nu atât a legalizării, cât a impozitării acestora, mai ales a persoanelor care lucrează din România pentru companii cu sediul în alte state.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Potrivit unui document al Ministerului Muncii, o persoană care lucrează prin teleworking va fi definită ca “orice persoană care lucrează de la distanță folosind tehnologia informației, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea care ar putea fi efectuată și la sediul/spațiile angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului/spațiilor respective”.
Persoanele care vor lucra în regim de teleworking ar urma să beneficieze de aceleași drepturi, garantate prin legislația și prin contractele colective aplicabile, ca și persoanele similare care prestează activități în sediul angajatorului. Angajatorul va fi răspunzător pentru luarea masurilor necesare, în special în ceea ce privește software-ul, pentru a asigura protecția datelor utilizate și prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Persoana care lucrează în regim de teleworking își gestionează organizarea programului sau de lucru cu respectarea legislației aplicabile, a contractelor colective și a regulamentului intern al angajatorului”, se precizează în documentul MMJS.
De asemenea, surse Profit.ro indică faptul că sunt discuții pentru completarea Codului Muncii cu următorul articol:
""se introduce art.1071 – 1074, cu următorul cuprins:
„Art.1071.- (1) Telemunca este o formă de organizare a muncii, prin intermediul căreia salariații, utilizând tehnologiile informatice, îndeplinesc atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o dețin în alt loc decât sediul sau domiciliul angajatorului, după caz.
(2) În înțelesul prezentei legi, are calitate de telesalariat orice persoană care desfășoară activitatea în condițiile alin.(1).
(3) În vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu ce le revin, telesalariații își stabilesc singuri programul de lucru.
(4) Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau contractul individual de muncă, după caz.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor avea o nouă obligație față de angajațiArt.1072.- (1) În vederea încheierii contractului individual de muncă cu prestarea activității prin telemunca, salariatul trebuie să consimtă în mod expres și explicit asupra acestui mod de organizare a muncii.
(2) Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității pe bază de telemunca nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia.
Art.1073.- Contractul individual de muncă se încheie în condițiile art.16 și conține, în afara elementelor prevăzute la art.17 alin.(3), următoarele mențiuni:
a) locul din care prestează munca telesalariatul;
b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;
c) obligația angajatorului de a asigura telesalariatului condițiile tehnice necesare prestării muncii, precum și alte facilități utile bunei desfășurări a activității, cu excepția cazului în care părțile nu convin altfel;
d) lista echipamentelor puse la dispoziția telesalariatului de către angajator;
e) obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul în care prestează munca telesalariatul al materiilor prime și materialelor pe care le utilizează în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează;
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condițiif) obligația angajatorului de a informa telesariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil sau ale regulamentului intern, după caz, în materia protecției datelor cu caracter personal"
Programul POSDRU “Noi oportunitati de ocupare în mediul rural prin telework” - nefinalizat
În pofida faptului că până în prezent contractele de muncă de tipul telenetworking sau net-jobs nu au o bază legală, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita a beneficiat de un proiect finanțat de UE, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU), “Noi oportunitati de ocupare în mediul rural prin telework”, proiect nefinalizat în valoare de 11,2 milioane de lei, din care 10,1 milioane de lei nerambursabili. Proiectul a început pe 25.09.2008 și ar fi trebuit finalizat inițial până pe 25.09.2011. Obiectivul general al proiectului era facilitarea încadrării în câmpul muncii și îmbunătățirea calității vieții și condițiilor de munca a 792 de tineri din mediul rural din județele Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Alba și Hunedoara, prin intermediul oportunităților oferite de noile tehnologii informatice/de telecomunicatii și telework și a cursurilor de formare”.
Telework cu conflict de interese
Proiectul a fost unul cu probleme, în urmă cu un an Agenția Națională de Integritate (ANI) sesizând DNA cu privire la “existența indiciilor privind posibila săvârșire de către Păunescu Tiberiu, Director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita (AJOFM), a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunii asimilată faptelor de corupție, a infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene precum și a infracțiunii de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției.” ANI a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Păunescu Tiberiu, întrucât, în calitate de director executiv al AJOFM Harghita a participat la luarea unei decizii prin care instituția pe care o conducea s-a asociat cu Asociația Agromro (entitate de la care soția sa a obținut ulterior venituri) în vederea implementării proiectului finanțat din fonduri europene (POSDRU) „Noi oportunități de ocupare în mediul rural prin Telework”, se preciza într-un comunicat ANI de la acea vreme.
Proiect vechi din 2007
Introducerea de noi tipuri de contracte de muncă de tipul teleworking, net-jobs este una din măsurile prevăzute în programul de guvernare al actualului guvern, care a precizat că “obiectivul principal în materie de ocupare a forței de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ținta de 70% în privința ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani”.
Inițiativa nu este una nouă, ea aflându-se pe masa Ministerului Muncii încă din 2007, când ministru era liberalul Paul Păcuraru.