Tarifele RCA vor fi plafonate pe o perioadă de 6 luni, dar la un nivel care va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a transmis, miercuri seara, Guvernul pentru transportatori.
Transportatorii rutieri au anunțat anterior că nu renunță la proteste și solicită Guvernului ca tarifele RCA să fie înghețate la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare.
Ei solicită Guvernului ca tarifele RCA să fie înghețate la valorile medii ale daunelor existente în evidențele ASF și nu la nivelul celor care vor fi calculate în viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform acestora, Guvernul vrea să înghețe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei. Patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei, arătând că acesta reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvența daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele și cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite.
Transportatorii solicită următoarele tarife:
1.050 lei/an - turisme persoane juridice
· 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kg
· 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg
· 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg
· 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg
· 2.129 lei/an – autobuze transport persoane
CITEȘTE ȘI Șeful ASF propune un Fond pentru șoferii cu RCA scumpÎn măsura în care Guvernul nu anunță valorile la care vor fi înghețate tarifele RCA, transportatorii rutieri vor continua pe 15 septembrie protestele naționale.
Anterior, premierul Dacian Cioloș a anunțat că tariful de referință pe piața RCA va fi înghețat pentru 6 luni printr-o ordonanță de urgență care va fi aprobată astăzi de Guvern, alături de alte măsuri de reglementare, astfel încât instituțiile cu atribuții să aibă timp să implementeze noile reguli, a anunțat premierul Dacian Cioloș.
Miercuri seara, Guvernul a precizat că ordonanța adoptată permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.
Potrivit actului normativ, în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienți de majorare și/sau corecție și alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă și alti indicatori de evaluare a riscului, aceștia o pot face cu respectarea reglementariilor în vigoare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabilli tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanțe de Urgență.
Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referință pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.
ASF va publica tarifele de referință, dauna medie și frecvența statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodată, pentru a asigura premisele unei piețe funcționale, ASF va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piața asigurărilor RCA și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.
Potrivit ordonanței de urgență, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.
Asigurătorul RCA are obligația să notifice asigurații, la solicitarea acestora, în ceea ce privește modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informații despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă.
Totodată, asigurătorul RCA are obligația deschiderii dosarului de daună la data înregistrarii avizării de daună.