Pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților și celorlalte categorii beneficiare nu vor mai fi actualizate cu rata medie anuală a inflației, în timp ce acordarea pensiilor pentru aleșii locali va fi suspendată până la data de 1 ianuarie 2022, conform unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern. Va fi prorogat termenul de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune, vor fi înghețate toate sporurile și indemnizațiile bugetarilor și vor fi suspendate ajutoarele sociale prevăzute de Legea educației.
Anterior, premierul Cîțu a anunțat că Guvernul va îngheța, pe o perioadă nedeterminată, salariile angjațiilor din sistemul public.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în anul 2021 va fi menținut cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.
Totodată, conform ordonanței citate, în anul 2021 va fi menținut cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
De asemenea, anul viitor, cuantumul indemnizației de merit va fi menținut la nivelul stabilit pentru anul 2020.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeActul normativ elaborat de Guvern prevede neactualizarea cu rata medie anuală a inflației a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat și indemnizațiilor pentru limită de vârstă reglementate de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și ai parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în Institutul Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, cu completările ulterioare, Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, și Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.
În același timp, va fi suspendată aplicării prevederilor Codului administrativ, prtivind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, până la data de 1 ianuarie 2022.
Ordonanța prevede și menținerea în anul 2021 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020.
CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Până în martie, sectorul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specificConform actului pregătit, Guvernul va proroga termenul de aplicare a Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, până la data de 1 aprilie 2022.
De asemenea, cupoanele sociale și acordarea a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut, prevăzute de Legea educației naționale.
Guvernul justifică impunerea acestor măsuri ”pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2021”.