Salariile tuturor angajaților din educație vor fi majorate cu 15% din luna decembrie, cu un efort bugetar anual, împins pe bugetul de anul viitor, de 1,7 miliarde lei. Majorarea salariilor a fost decisă de Guvern în urma unei discuții cu sindicatele din educație și după ce din octombrie acest an au fost crescute și salariile în sănătate cu 25%.
La aceste majorări salariale vor fi adăugate și cele pe care Guvernul le pregătește prin noua lege a salarizării, care urmează să fie aplicată, în etape, începând cu anul viitor.
Pentru majorarea salariilor în sănătate, efortul bugetar a fost calculat la 1,3 miliarde de lei pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a atenționat recent că factorii de decizie din România au amânat o serie de măsuri de relaxare fiscală pentru a evita creșterea excesivă a deficitului bugetar, dar că intenția Guvernului de a crește salariile din sectorul public în 2016, an electoral, reprezintă un risc mai mare și ar putea arunca în aer deficitul, cu sancțiuni din partea piețelor financiare și a agențiilor de rating.
El a mai arătat că relaxarea fiscală și creșterea cheltuielilor publice ar putea face ca BNR să ia în considerare înăsprirea politicii monetare în a doua jumătate a anul viitor.
În acest an, Guvernul a majorat cu câte 5%, în martie și în septembrie, salariile personalului didactic auxiliar și cu 12% salariile personalului nedidactic, în august.
Prin noua majorare, salariile tuturor angajaților din educație vor fi la 1 decembrie cu 26,7% mai mari decât în martie acest an. Salariile mărite pe luna decembrie vor fi achitate în ianuarie anul viitor.
Majorarea va fi reglementată legal printr-o ordonanță de urgență pe care Guvernul o va aproba în această lună.
În acest an au mai fost decise creșterea salariului minim, dublarea alocațiilor de stat pentru copii, reducerea TVA la alimente și scăderea cu 4 puncte procentuale a cotei generale a TVA începând de anul viitor.
Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie. Cheltuielile de personal au avut anul trecut o pondere de 22,2% în totalul cheltuielilor bugetare.