Corpul de Control al premierului a declanșat o verificare privind Directiva Parlamentului European care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, despre care Profit.ro a relatat miercuri, având suspiciuni că unii demnitari din comitetul care trebuie să asigure aplicarea acestei norme s-ar fi înțeles cu reprezentanți ai industriei de tutun să amâne noile reguli.
Amânarea acestei directive, care trebuie aplicată începând cu a doua jumătate a lunii mai, ar declanșa însă o procedură de infringement a Comisiei Europene la adresa României, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.
"Verificarea a fost declanșată inclusiv în urma informațiilor din presă", au declarat sursele, legat de materialul prezentat miercuri de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din comitet fac parte reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Economiei, Afacerilor Interne, Agriculturii, Comunicațiilor, Direcției Generale a Vămilor (din Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF) și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
Conform Antena 3, din partea respectivelor ministere fac parte în acest comitet Francisk Iulian Chiriac (Sănătate), Gabriel Biriș (Finanțe), Vlad Vasiliu (Economie), Virgil Spiridon (Interne), Alice Man (Agricultură), Silviu Anghelescu (Comunicații).
Producătorii de tutun susțin că, dat find conținutul directivei, care modifică semnificativ procesul de producție, în special în ceea ce privește ambalajul, mesajele și pictogramele care trebuie afișate (pe 65% din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât și a celei posterioare, ale pachetului unitar și ale oricărui ambalaj exterior), le este imposibil să efectueze investițiile necesare pentru a putea respecta termenul de 20 mai, dată la care directiva ar trebui implementată în legislația autohtonă.
În plus, proiectul de lege elimină de pe piața de consum țigările aromate și pachetele slim. Producătorii solicită o derogare de șase luni de la aplicarea acestor prevederi, pentru a nu se afla în imposibilitatea de a alimenta piața.
CITEȘTE ȘI Legea anti-fumat a fost declarată constituțională. Nu se va mai putea fuma în baruri și restaurante de la mijlocul lunii martieProiectul de lege vizând implementarea directivei UE din 2014, deși era redactat de reprezentanții Ministerului Sănătății de la finalul anului trecut, a fost elaborat de-abia pe data 18 ianuarie 2016 în forma în care va fi dezbătută public, după care pe 21 ianuarie a avut loc o întâlnire cu reprezentanții industriei tutunului. Informația este inclusă în minuta ședinței Comitetului director din cadrul Comitetul interministerial pentru coordonarea politicilor și acțiunilor aferente produselor din tutun și produselor conexe de pe 11 ianuarie, care prezintă calendarul pe care ar urma să-l aibă proiectul de lege.
Minuta Comitetului interministerial arată și pozițiile pe care le au diferitele ministere pe această temă. Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Externe insistă pe adoptarea rapidă a legi pentru a evita declanșarea procedurii de infringement. ANAF (Vama), în schimb, susține că, “având în vedere că este o piață foarte sensibilă (comerțul cu tutun și produse din tutun) și luând în considerare munca importantă depusă împotriva contrabandei cu produse din tutun (statistic a scăzut procentul de la 36,3% la 17.5 % cotă de piață) este necesar de luat în discuție prorogarea termenului limită de conformare pentru activitățile de producție”.
Potrivit documentului, ANAF a evidențiat pericolul la care este expusă populația prin produse provenind din traficul ilicit, a căror compoziție nu poate fi stabilită în unele cazuri ca fiind tutun.
“ANAF atrage atenția asupra faptului ca o reglementare foarte strictă va conduce la creșterea contrabandei și nu va rezolva problema de sănătate a populației, având în vedere că România are în jur de 2.070 km de frontieră externă a UE. Va fi necesară creșterea capacității administrative atât a autorității vamale, cât și a altor instituții pentru a face față acestor noi provocări”, mai precizează minuta ședinței de 11 ianuarie.
Reprezentanții industriei consideră că declanșarea unei proceduri de infringement n-ar fi o tragedie, cu atât mai mult cu cât până în prezent doar 3 state europene au implementat directiva (Portugalia, Ungaria și Slovacia), iar mai multe state europene (printre care Polonia și Danemarca) au decis prorogarea termenului aplicat adaptării procesului de producție “pentru a nu afecta piața legală și veniturile bugetare”. În plus, România se află deja în 49 de proceduri de infringement.