Guvernul a semnat ordonanța care permite decontări pentru spitale private

Guvernul a semnat ordonanța care permite decontări pentru spitale private
scris 4 feb 2020

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care le permite cetățenilor să acceseze servicii din partea spitalelor private finanțate din programele de sănătate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, anunță vicepremierul Raluca Turcan.

Ordonanța era indicată ca fiind în dezbatere publică până la finalul lunii, dar a fost aprobată în această seară. În baza ordonanței, pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic", susține Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Vicepremierul adăugă că, practic, prin această OUG, "pacienții vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu".

Anterior, sindicaliștii Cartel Alfa au criticat intenția Guvernului de a permite unităților sanitare din sistemul privat să participe la programele naționale de sănătate și cer retragerea proiectului legislativ care prevede modificări în acest sens. "În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcționarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din acești bani publici erodează și va eroda și mai mult serviciile oferite de spitalele publice", arată Cartel Alfa.

VIDEO&FOTO Wuhan, punctul zero al coronavirus - Cadavrul unui bărbat zace întins pe trotuar CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Wuhan, punctul zero al coronavirus - Cadavrul unui bărbat zace întins pe trotuar

Ordonanța de Urgență stabilește că programele naționale de sănătate - finanțate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici și privați.

Potrivit ”Notei de fundamentare” a documentului, în prezent, ”programele naționale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătății publice, altele decât TBC și HIV/SIDA și transplant de organe, țesuturi și celule”.

”În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naționale de sănătate se realizează prin unități de specialitate, respectiv instituții publice, furnizori publici de servicii medicale, precum și furnizori privați de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate”, se arată în document.

OUG propune ca ”serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privați de medicamente și dispozitive medicale”.

”Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se mai arată în Nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
guvern