Guvernul a amânat rezolvarea cererilor de retrocedare a terenurilor naționalizate

Guvernul a amânat rezolvarea cererilor de retrocedare a terenurilor naționalizate
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 dec 2015

Termenul până la care comisiile locale trebuie să rezolve toate cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de comuniști, stabilit pentru 1 ianuarie 2016, a fost amânat de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2017, decizie care confirmă informațiile transmise anterior de Profit.ro, fiind întârziat cu un an și momentul de la care foștii proprietari pot primi prin licitație alte imobile.

 Intenția statului de a amâna termenele a fost anunțată de Profit.ro de la jumătatea lunii octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

"În majoritatea localităților încă nu a fost finalizat procesul de restituire efectivă a terenurilor. Or, dacă nu ar fi fost prelungit termenul, de la 1 ianuarie 2016 la 1 ianuarie 2017, terenuri aflate astăzi la dispoziția comisiilor locale de fond funciar, chiar și fostele amplasamente ale cetățenilor sau terenuri acordate prin hotărâri judecătorești, ar trece, în mod automat, în Fondul național. În această situație, terenurile pe care anumite persoane sunt îndreptățite să le primească ar face obiectul licitațiilor la care pot participa exclusiv deținătorii de puncte. Prorogarea termenului are, astfel, rolul de a preîntâmpina o situație, contrară ordinii juridice și scopului avut în vedere de legile restituirii", este explicația Guvernului. 

FOTO Camelia Voiculescu a rămas de Crăciun fără vila din Predeal, Fiscul a vândut-o la licitație CITEȘTE ȘI FOTO Camelia Voiculescu a rămas de Crăciun fără vila din Predeal, Fiscul a vândut-o la licitație

În urmă cu doi ani, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pentru o lege care stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau pe care le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Tot atunci, Guvernul a decis că membrii comisiilor locale și județene de fond funciar sau, după caz, ai comisiei de fond funciar a municipiului București sunt obligați ca până la 1 ianuarie 2016 să soluționeze toate cererile de restituire, să efectueze punerile în posesie și să elibereze titlurile de proprietate.

La jumătatea lunii octombrie, Profit.ro a anunțat că autoritățile pregătesc, prin Parlament, amânarea acestui termen cu un an, până în 2017, cu argumentul că perioada de inventariere a terenurilor a fost prelungită. Amânarea a fost avizată de parlamentari, dar printr-o lege conținând și alte prevederi, pentru care președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională. Judecătorii Curții i-au dat dreptate președintelui, iar proiectul care amână termenele a fost retransmis Parlamentului, neavând nicio șansă să fie aprobat în aceste zile, până în ianuarie.

În aceste condiții, Guvernul a decis să intervină prin ordonanță de urgență, urmând să amâne atât termenul până la care comisiile locale trebuie să rezolve toate cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de comuniști, cât și momentul de la care foștii proprietari pot primi alte imobile, prin licitație.

Conform legii actuale, comisiile locale și județene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului București au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate până la 1 ianuarie 2016.

Prima Casă continuă cu garanții de 1,5 miliarde de lei și o rată a dobânzii ROBOR redusă la 2% CITEȘTE ȘI Prima Casă continuă cu garanții de 1,5 miliarde de lei și o rată a dobânzii ROBOR redusă la 2%

De asemenea, punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziționarea de imobile din Fondul național, la licitația publică națională, începând cu 1 ianuarie 2016.

Aceste termene vor fi însă amânate de Guvern, prin ordonanță de urgență redactată deja la nivelul Cabinetului.

Aceasta nu este singura amânare dispusă de Guvern pentru finalizarea procesului de retrocedare a imobilelor confiscate de comuniști: în 2013, după o jumătate de an de la aprobarea legii, termenul în care comisiile locale trebuia să centralizeze situația terenurilor agricole și forestiere, pentru a stabili dacă pot fi retrocedate, a fost prelungit cu 180 de zile, procesul de inventariere nefiind atunci finalizat.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
imobile nationalizate
termen
amanare