Angajatorii români au, pentru ultimul trimestru al acestui an, cele mai slabe intenții de angajare din ultimii 4 ani, cele mai oprimiste perspective fiind în sectorul construcțiilor, iar cele mai pesimiste fiind înregistrate în transport, depozitare și comunicații.
12% din angajatorii români chestionați într-un sondaj anticipează o creștere a numărului total de angajați în trimestrul al treilea, 9% anticipează o scădere, iar 78% nu prevăd schimbări. După ajustarea datelor pentru eliminarea variațiilor sezoniere, previziunea netă de angajare per ansambul economiei românești este de 8%. Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajați în trimestrul următor și procentul de angajatori care prevăd o scădere în următoarele trei luni.
Previziunea netă de angajare raportată pentru trimestrul al patrulea al acestui an este cea mai slabă din ultimii patru ani, fiind cu 4 puncte procentuale sub cea din trimestrul anterior, respectiv cu 11 puncte procentuale mai mică față de ultimul trimestru al anului 2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Din ce a apărut zvonul legăturii "monstrului din Caracal" cu baza SUA de la Deveselu. Americani și austrieci, foști clienți ai unor traficanți locali de minore. Trei austrieci au recunoscut la audieri„Unele sectoare, precum Transport, depozitare și comunicații, Comerț cu ridicata și cu amănuntul și Industrie prelucrătoare anticipează slăbiri notabile ale intențiilor de angajare. Mai mult decât atât, viitoarele alegeri prezidențiale ar putea pune anumite afaceri și investiții în așteptare. Totodată, aceste efecte sunt specifice perioadelor în care se desfășoară alegeri", menționează Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.
În următoarele trei luni, angajatorii români chestionați anticipează creșteri de personal în șapte din cele opt regiuni. Cu toate acestea, perspectivele de angajare au scăzut în șase regiuni într-o comparație cu trimestrul anterior, respectiv în șapte regiuni în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai puternică previziune netă de angajare, de 18%, este în regiunea de Vest, îmbunătățindu-se atât față de trimestrul trecut, cât și față de anul anterior, cu 3 și, respectiv, 4 puncte procentuale. Intențiile de angajare sunt considerabil mai puternice decât perspectivele naționale și în alte două regiuni.
Previziunea raportată pentru regiunea Nord-Vest (de 12%) este relativ stabilă în comparație cu trimestrul al treilea, dar cu 4 puncte procentuale sub nivelul de anul trecut. În regiunea Sud, unde peviziunea de angajare este de asemenea 12%, se înregistrează o scădere de 2 puncte procentuale față de trimestrul anterior și de 16 puncte procentuale față de ultimul trimestru din 2018. Cea mai slabă piață a forței de muncă este anticipată în regiunea Sud-Est, unde angajatorii se așteaptă la scăderi de personal, raportând o Previziune Netă de Angajare negativă de -6%, cea mai slabă din ultimii 3 ani.
Creșteri ale numărului total de angajați sunt anticipate în nouă din cele 10 sectoare de activitate pentru următoarele trei luni. Cel mai puternic climat de angajare este preconizat pentru sectorul Construcții, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de 19%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Idee de bloc cu 7 etaje pe spațiul verde din fața Cărturești, de pe Magheru colț cu Verona. Primăria poate fi bună de plată, cu sprijinul Guvernului”Este de remarcat faptul că rezultatele ultimului nostru studiu pentru sectorul Construcții reflectă impactul pozitiv al facilităților fiscale acordate de statul român firmelor de construcții, creând condiții fiscale favorabile, inclusiv acordarea scutirii de la impozitul pe venit pentru angajații din sector”, spune Nuno Gameiro.
Creșteri solide ale numărului total de angajați sunt anticipate în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, cu o previziune netă de angajare de 13%, precum și în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri unde angajatorii raportează o previzune de angajare de 11%. Angajatorii preconizeză intenții de angajare modeste în sectoarele Industrie prelucrătoare, cu o previziune de 10%, respectiv Hoteluri și restaurante cu o previziune netă de angajare de 7%.
Angajatorii din sectorul Transport, depozitare și comunicații anticipează o scădere de personal, raportând o previziune de -4%.
Comparativ cu trimestrul anterior, intențiile de angajare sunt în declin în șapte din cele 10 sectoare de activitate. Cea mai notabilă slăbire, de 19 puncte procentuale, este anticipată în sectorul Transport, depozitare și comunicații.