Prim pas în adoptarea unor noi proceduri de contestare a contravențiilor auto: ”Dacă un șofer din Constanța primește o amendă la Satu Mare..."

Prim pas în adoptarea unor noi proceduri de contestare a contravențiilor auto: ”Dacă un șofer din Constanța primește o amendă la Satu Mare..."
scris 10 sep 2019

Toate procesele-verbale de contravenție auto vor putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul, nu la judecătoria în a cărei rază a fost constatată fapta contravențională, prevede o inițiativă legislativă adoptată tacit de Senat.

Termenul de adoptare tacită a proiectului s-a împlinit chiar în prima săptămână de reluare a activității parlamentare, iar senatorii din comisia de specialitate nu și-au făcut timp pentru a întocmi un raport pentru votul din plenul Senatului, așa că inițiativa a fost adoptată fără dezbatere.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, care va dezbate și da vot final proiectului.

Proiect adoptat în primă etapă: Șoferii își vor putea alege singuri perioada în care le va fi suspendat permisul de conducere CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Șoferii își vor putea alege singuri perioada în care le va fi suspendat permisul de conducere

De ce este important: În prezent, Codul rutier stabilește că împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor poate fi depusă plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. De asemenea, pentru alte contravenții decât cele de circulație, legea prevede că plângerea este depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.  

Mai mulți parlamentari de la putere, care au inițiat noul proiect de lege, susțin că, în aceste condiții, în anumite cazuri contestarea contravențiilor devine aproape imposibilă, mai ales în cazul în care acestea trebuie contestate la o judecătorie care se află departe de domiciliul contravenientului sau la mai multe judecătorii din țară, astfel încât mulți contravenienți renunță să le conteste.

”Cele mai multe situații de acest tip sunt cele aferente amenzilor de circulație. În cazul amenzilor de circulație, dacă un conducător auto care locuiește la Constanța primește o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste și să se apere eficient în instanță. Transmiterea plângerii prin poștă și judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă”, arată inițiatorii.

CNAIR pregătește licitații pentru 18 stații de încărcare a automobilelor electrice, pe A1 și A2 CITEȘTE ȘI CNAIR pregătește licitații pentru 18 stații de încărcare a automobilelor electrice, pe A1 și A2

Prin urmare, ei propun modificarea regimului juridic al contravențiilor, în sensul de a putea a contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, în cazul persoanei juridice, contravenientul.

Prim pas în adoptarea unor noi proceduri de contestare a contravențiilor auto: ”Dacă un șofer din Constanța primește o amendă la Satu Mare...

Autorii proiectului mai arată că măsura este justificată și prin faptul că majoritatea contravențiilor sunt constatate în apropierea domiciliului contravenientului, de aceea soluția propusă nu va modifica în mod semnificativ actuala situație.

Registrul Auto Român a decis în care județe va construi două noi sedii centrale CITEȘTE ȘI Registrul Auto Român a decis în care județe va construi două noi sedii centrale

”Considerăm că soluțiile propuse nu vor crea probleme reale autorităților publice care au constatat contravențiile, deoarece acestea pot transmite dovezile colegilor lor. Inclusiv în cazul necesității efectuării unor expertize sau al administrării unor probe suplimentare, acestea pot fi transmise, ulterior, prin poștă colegilor lor”, susțin inițiatorii proiectului.

O astfel de propunere legislativă a fost propusă și în 2012 de către membrii Comisiei pentru administrație din Senatul României. Respectiva inițiativă a avut raport favorabil de la Comisia raportoare și a trecut tot prin adoptare tacită de Senat, dar a fost respinsă de Camera Deputaților. 

Guvernul nu susține adoptarea proiectului, argumentând, printre altele, că contestarea proceselor poate fi efectuată prin corespondență, că marile orașe vor fi aglomerate cu astfel de contestații, iar costurile administrative vor crește. 

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda
contraventie
circulatie
proces
verbal
contestare
judecatorie
domiciliu
procedura
proiect
lege