Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea susține că a găsit "soluția de urgență" pentru criza gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei. "REBU, societate de salubrizare la care Consiliul General deține jumătate din pachetul de acțiuni, să intre rapid în sectorul 1 și să strângă toate maldărele de gunoaie", afirmă Firea. Ea menționează că a scris, împreună cu Aurelian Bădulescu, un proiect de hotărâre și cere convocarea unei ședințe de îndată a Consiliului General al Municipiului București.
"Am găsit soluția de urgență pentru criza gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei. REBU, societate de salubrizare la care Consiliul General deține jumătate din pachetul de acțiuni, să intre rapid în sectorul 1 și să strângă toate maldărele de gunoaie lăsate pe străzi, printre străzi, pe lângă blocuri și spații comerciale. Sectorul 1 a ajuns un focar de mizerie, boală, transmitere de paraziți, în plină pandemie. Nu putem sta toți cu mâinile în sân!", a scris Gabriela Firea pe Facebook, sâmbătă, potrivit News.ro.
Ea a adăugat că a scris un proiect de hotărâre împreună cu fostul viceprimar Aurelian Bădulescu și cer convocarea unei ședințe de îndată a CGMB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am scris aseară un proiect de hotărâre, împreună cu liderul consilierilor generali PSD din CGMB, Aurelian Bădulescu, și solicităm convocarea în regim de urgență a unei ședințe de îndată a CGMB, în numele celor 21 de consilieri generali social-democrați", a afirmat Gabriela Firea.
Potrivit acesteia, salubritatea, ca și apa/canalizarea, transportul public, termoficarea, iluminatul public, reprezintă infrastructura critică și trebuie asigurată continuitatea acestor servicii pentru populație.
"Cetățenii nu au nicio vină să riște să se îmbolnăvească, să fie afectat mediul înconjurător, și să nu aibă un minim de confort pentru că există anumite conflicte de natură comercială, care puteau fi rezolvate în paralel cu asigurarea serviciului de utilitate publică. Cele 6 sectoare ale Capitalei au, prin lege, delegat serviciul de salubritate și deszăpezire. Este imperios necesar ca fiecare sector să se asigure că este în măsură să asigure aceste servicii către populație. Propunerea noastră se referă strict la criza actuală a gunoaielor, dar nu ține loc, permanent, de obligativitatea Primăriei Sectorului 1 de a contracta, conform legii, servicii de salubritate pentru populație", a susținut Firea.
Primăria Sectorului 1 al Capitalei anunța, la începutul săptămânii, că Poliția Locală face verificări în permanență pentru a identifica persoanele care depozitează ilegal deșeuri pe străzi, trotuare și spații verzi, atrăgând atenția că amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Prestatorul serviciului de salubritate nu a mai ridicat, în ultimele săptămâni, deșeurile de pe domeniul public deoarece nu a mai fost plătit din luna iunie, iar restanțele se ridică la 100 de milioane de lei, arătau reprezentanții Primăriei. ”(...) cât de curând posibil, vom implementa soluții în interesul comunității locale, inclusiv crearea unei companii de salubrizare care să fie controlată de Consiliul Local. Săptămâna aceasta vom pune în dezbatere publică un proiect de hotărâre de consiliu care presupune tarife mai mici pentru agenții economici”, afirma primarul Clotilde Armand.
Marți, primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a anunțat că a avut o întâlnire cu edilul Sectorului 1 Clotilde Armand și cel a Sectorului 6 Ciprian Ciucu pentru a discuta despre problema gunoiului în Capitală. El a adăugat că "sortarea și reciclarea sunt capitole la care s-a eșuat total în mandatul trecut”, însă împreună au găsit câteva variante, dintre care unele foarte promițătoare.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat în scris companiei Romprest refacturarea serviciilor prestate în ultima perioadă "pentru a intra în legalitate", în urma neregulilor constatate în Nota de raport nr. 37031/04.12.2020 a Poliției Locale Sector 1, se arăta într-un comunicat de presă transmis, joi, de Primăria Sectorului 1.
Astfel, primarul Clotilde Armand a solicitat prestatorului de salubritate să verifice în mod riguros serviciile facturate pornind de la constatările Poliției Locale, să storneze factura nr. 5-0002854/16.11.2020 și să refactureze sumele în concordanță cu serviciile prestate.
"Cetățenii nu merită să fie «victimele» unui fals război între prestatorul de servicii de salubrizare care forțează nota și modifică tarifele după cum dorește și autoritatea locală. Cetățenii își doresc curățenie pe străzi pentru că plătesc enorm pentru acest serviciu. Din respect pentru banii comunității locale, nu pot plăti niște servicii prestate doar pe hârtie. Tocmai de aceea, pentru a intra în legalitate, am solicitat prestatorului să refactureze serviciile prestate. Cât de curând vom rezolva această situație, însă doar cu respectarea strictă a legii”, a declarat primarul Clotilde Armand, conform comunicatului.