FOTO Spitale și pacienți, avertizați: Vin vremuri (și mai) grele! Normă de hrană de 11 lei/ zi/ pacient, meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine

FOTO Spitale și pacienți, avertizați: Vin vremuri (și mai) grele! Normă de hrană de 11 lei/ zi/ pacient, meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine
scris 29 mar 2022

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, avertizează, luni seară, asupra creșterii prețului la alimente și impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale. Cu 11 lei pentru un pacient, unitățile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era și până acum destul de dificil. În curând, avertizează medicul, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât prețurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieței.

Beatrice Mahler vorbește despre ”pâinea cea de toate zilele” din spitale, scrie News.ro  

Urmărește-ne și pe Google News
Disney+ a anunțat data lansării în România. Care este prețul unui abonament CITEȘTE ȘI Disney+ a anunțat data lansării în România. Care este prețul unui abonament
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris medicul.  

FOTO Spitale și pacienți, avertizați: Vin vremuri (și mai) grele! Normă de hrană de 11 lei/ zi/ pacient, meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine

Mahler apreciază că anul 2021 a adus o ”schimbare” - Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu un leu. 

”Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, a mai apreciat medicul. 

Mahler se referă la ”alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne”. 

FOTO Spitale și pacienți, avertizați: Vin vremuri (și mai) grele! Normă de hrană de 11 lei/ zi/ pacient, meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine

”Cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitare au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul.  

”Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”, a adăugat Beatrice Mahler.  

FOTO Spitale și pacienți, avertizați: Vin vremuri (și mai) grele! Normă de hrană de 11 lei/ zi/ pacient, meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine

viewscnt
Afla mai multe despre
beatrice mahler
hrana
pacienti