FOTO Contract semnat - România va primi un nou elicopter Black Hawk

FOTO Contract semnat - România va primi un nou elicopter Black Hawk
scris 25 iun 2024

România va primi un nou elicopter Sikorsky S-70 Black Hawk de la firma poloneză PZL Mielec, din grupul Lockheed Martin, în baza unui acord suplimentar semnat acum.

Această aeronavă suplimentară se va alătura flotei românești de elicoptere utilitare Sikorsky S-70M Black Hawk, fabricate în Europa, care asigură în prezent operațiuni de căutare și salvare maritimă și terestră, de stingere a incendiilor, de transport și de asistență medicală de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Americanii aruncă în piață 900 milioane dolari pentru companii de tehnologii medicale, printr-un nou fond de investiții privat CITEȘTE ȘI Americanii aruncă în piață 900 milioane dolari pentru companii de tehnologii medicale, printr-un nou fond de investiții privat

În 2023, România a primit șapte elicoptere S-70M ca parte a unui acord-cadru care prevede o cantitate de până la 12 elicoptere S-70M Black Hawk de fabricație poloneză. Cu această aeronavă suplimentară, flota românească de elicoptere S-70M va crește la opt. 

Elicopterele livrate fac parte dintr-un acord-cadru în baza căruia până la 12 elicoptere S-70M Black Hawk construite în Polonia vor fi livrate României în următorii patru ani.  

FOTO - ALK intră în România CITEȘTE ȘI FOTO - ALK intră în România

România se alătură astfel unei familii globale de operatori Black Hawk și devine a 11-a țară și al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec, cel mai mare exportator polonez de echipamente aerospațiale. 

În urmă cu un an, șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit la emisiunea Insider Politic, la Prima TV, despre viitoarele dotări ale SMURD. Potrivit lui Arafat, în perioada următoare vom avea 11 baze aeriene de salvare, vor sosi două noi avioane care acum sunt în curs de finalizare în SUA, dar și elicoptere sau nave de căutare maritimă.

FOTO Contract semnat - România va primi un nou elicopter Black Hawk

Arafat a explicat că va fi deschisă o bază aeriană la Brașov, iar un elicopter SMURD va fi funcțional la Suceava, în viitorul apropiat.

”Mai deschidem o bază aeriană la Brașov, suntem întârziați pentru asigurarea zonei de parcare a elicopterului, adică zona de hangarare, chiar și temporar, până se realizează la Aeroportul din Brașov, hangarul pentru SMURD. Deci pornim anul acesta în zona Brașov. Avem în zona Suceava un elicopter care este adus și urmează să îl pornim anul viitor în zona Suceava. Noi am vrut ambele elicoptere în acest an, dar, din păcate reușim să pornim unul și al doilea anul viitor. Asta ne aduce la 11 baze aeriene de salvare, la care se vor adăuga două avioane noi care deja sunt în curs de finalizare în SUA și sper că în prima parte a anului viitor să le vedem. Trebuia să se livreze mai repede, dar cu toate problemele de semiconductori, a fost o mică întârziere, dar o să le avem.

Deja unul este vopsit complet, celălalt este pregătit medical. Acum celălalt merge la vopsit, primul, cel vopsit, va merge la pregătire medicală în interior. Vor fi Terapii Intensive pe aripi. Vor fi două locuri de Terapie Intensivă complet dotate și care au posibilitate de ECMO, de plămân artificial, nu vorbm de ventilator simplu, vorbim de plămân artificial, au posibilitate de incubator, au incubator care permite transport de nou-npscut în stare critică”, a declarat Arafat.

Prețurile petrolului, în creștere CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului, în creștere

De asemenea, au fost achiziționate și elicoptere Black Hawk pentru situații de urgență și ordine publică.

”La acestea se adaugă elicopterele Black Hawk care urmează să ajungă. Șase elicoptere pe situații de urgență. S-a semnat și al șaptelea pe partea de ordine publică. Cele șase pe situații de urgență au capacități să transporte câte patru pacienți grav, în elicopter. Aceasta pe lângă alte activități cum este căutarea, salvarea, stingerea incendiilor de pădure, transportul de personal. Toate aceste lucruri sunt în vizor pentru doar următorul an”, a precizat Arafat.

Toate acestea vor fi completate de două nave de căutare maritimă.

”Și navele de căutare maritimă, de căutare-salvare, care au fost semnate și care au și o componentă medicală pe ele. Asta este o premieră. Avem posibilitatea, dacă scoatem persoane hipotermice, să asigurăm managementul lor, resuscitarea lor, până ajungem să le predăm echipelor terestre.  Este o licitație care a fost repetată de două sau trei ori la care iniial nu a venit nimeni, pentru timpul de livrare. Inițial era pentru o singură navă mai mare, dar apoi am mers pe două nave mai mici, care era mai ușor să se facă, de 50 de metri. S-a luat achiziția respectivă, trebuia semnată urgent, pentru că trebuiau să intre în fabricare, altfel nu puteau să le livreze la data limită care este sfârșitul anului viitor. Aceste nave se fabrică în România, la Galați”, a subliniat atunci Raed Arafat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
raed arafat
autospeciale
elicoptere
achizitii
smurd