Blocul ARO - Patria, din centrul Bucureștiului, va fi consolidat cu fonduri naționale nerambursabile, anunță primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
În primăvară a fost anunțat că a fost obținut acordul proprietarilor pentru consolidarea blocului ARO din Capitală, urmând a fi inițiate lucrările de expertizare ale imobilului.
"Expertizăm tehnic Blocul ARO, clădire emblematică a Capitalei de pe bulevardul Magheru nr. 12-14, care găzduiește cinematograful Patria și care, potrivit unor expertize mai vechi, a fost încadrată în clasa I de Risc Seismic. Construit în 1935, blocul Aro a fost prima clădire modernistă din Capitală, fiind proiectată de arhitectul Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă - n.r.).
A fost obținut acordul proprietarilor pentru consolidarea acestei clădiri monument istoric, iar acum Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), inițiază lucrările de expertizare care vor dura 60 de zile. Următoarea etapă va fi auditul energetic, iar apoi ne vom înscrie în programul Ministerului Dezvoltării pentru obținerea de fonduri necesare consolidării și reabilitării", spunea atunci primarul.
Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București și care funcționează neîntrerupt din 1935, a fost închis în 2015 pe termen nelimitat, din cauza noii legi care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului.
Cinematograful se află în patrimoniul regiei Romania Film.
Reprezentanții cinematografului, aflați încă în sediu, au declarat atunci pentru Profit.ro că spațiul va fi închis până când va fi efectuată o nouă expertiză a clădirii în care funcționează, fără să poată estima însă o dată exactă în acest sens.
CITEȘTE ȘI FOTO Nordul Indiei și estul Pakistanului - acoperite de o ceață toxică. Începe și un festival hindus, care va crește și mai mult gradul de poluareCinema Patria a funcționat până în prezent în blocul Aro, construit de arhitectul Horia Creangă în intervalul 1931-1933, inclus pe lista monumentelor istorice din București, dar și încadrat astăzi în categoria de risc seismic I pericol public, deci cu risc foarte ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur de intensitate mare.
Cinematograful a început să funcționeze în această clădire din ianuarie 1935, cu denumirea de "Cinematograful Aro". Sala nu a fost folosită la acel moment doar pentru filme, ci a găzduit și un concert al Filarmonicii susținut de renumitul violoncelist spaniol Pablo Casals, cu George Enescu dirijor.
CITEȘTE ȘI Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România: Se trece la noi platforme și noi adrese de e-mailDin1948, cinematograful a fost redenumit "Patria" de către regimul comunist.