Organizația americană non-profit Radio Free Europe/Radio Liberty INC. (RFE/RL), finanțată de la bugetul de stat al Statelor Unite și care în ianuarie 2019 a reluat, după mai bine de 10 ani, operarea serviciului radio în limba română Radio Europa Liberă, deocamdată doar pe platforme digitale, vrea să se înregistreze oficial în România ca structură fără scop patrimonial.
Potrivit legislației românești, "persoanele juridice străine fără scop patrimonial pot fi recunoscute în România, sub condiția reciprocității, pe baza aprobării prealabile a Guvernului, prin înscrierea în Registrul asociațiilor și fundațiilor de la grefa Tribunalului București, dacă sunt valabil constituite în statul a cărui naționalitate o au, iar scopurile lor statutare nu contravin ordinii publice din România".
Guvernul a adoptat recent actul normativ de aprobare prealabilă a RFE/RL. Acum, organizația așteaptă hotărâre judecătorească de recunoaștere, iar ulterior va fi înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor de la grefa Tribunalului București.
CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite în comerțul online și offline - noi termene de livrare a comenzilor și de înlocuire a produselor defecteRFE/RL, înființată în 1976 și cu sediul social în statul american Delaware, are indicat ca sediu de funcționare în România parterul clădirii din strada Ștefan Greceanu nr. 8, sectorul 2 București. În perioada comunistă, serviciul în limba română al Radio Europa Liberă a fost una dintre principalele surse de informare neaflate sub controlul regimului de la București.
Organizația este finanțată de Congresul SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (United States Agency for Global Media - USAGM).
"Independența editorială a Europei Libere este garantată de legea americană. Prin lege, Radio Europa Liberă este obligat să ofere informații corecte și obiective și un jurnalism profesionist. Oficialitățile americane, inclusiv membrii USAGM, nu au dreptul să influențeze relatările și informațiile oferite de Radio Europa Liberă. Misiunea noastră este să promovăm valori și instituții democratice și să oferim audienței noastre ceea ce de multe ori ea nu poate obține din alte surse: știri necenzurate, dezbateri serioase și echilibrate, libertate de expresie", se precizează pe site-ul românesc al RFE/RL.
Clădirea din strada Ștefan Greceanu nr. 8, sectorul 2, București unde își va avea sediul RFE/RL
Radio Europa Liberă transmite în 23 de țări.
USAGM a solicitat Congresului Statelor Unite, pentru anul fiscal 2020, o finanțare în sumă totală de 86,7 milioane dolari pentru RFE/RL, estimând că bugetul pe 2019 se va ridica la peste 124 milioane dolari, similar cu cel de anul trecut.
Pentru activitățile Europa Liberă din România și Republica Moldova, USAGM a cerut Congresului un buget de 1,741 milioane dolari pentru anul fiscal 2020, față de o estimare de 2,537 milioane dolari pentru 2019 și o execuție de 1,918 milioane dolari în 2018.
CITEȘTE ȘI Revolut își întărește echipa executivă, cu recrutări de la Credit Suisse, Visa, Goldman SachsÎn nota de fundamentare a solicitării de finanțare adresate Congresului, USAGM menționează că relansarea serviciilor în România și Bulgaria este justificată de "degradarea constantă" a valorilor democratice în ultimii ani, în pofida faptului că cele două state sunt membre ale Uniunii Europene.
Tot acolo se precizează că, în perioada 2016-2019 inclusiv, RFE/RL a primit finanțare suplimentară în sumă totală de 1 milion de dolari pentru extinderea serviciilor din România și Bulgaria.
"Noile operațiuni RFE/RL din aceste țări se vor concentra pe furnizarea de informații și analize multimedia și pe parteneriate cu mass media locale, pentru amplificarea proiectelor deja existente ce promovează interesul public și demască fake news. Bulgaria și România sunt susceptibile la influența Rusiei, prezintă afinități amestecate (mixed affinities, în original – n.r.) între Rusia și Occident și s-au confruntat recent cu slăbirea instituțiilor democratice, inclusiv cu un regres al libertății mass media", se arată în documentul citat.