Guvernul din Finlanda a anunțat miercuri că intenționează să ofere mamelor și taților un concediu de șapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal, precum și o prelungire a concediului parental total de la 11,5 luni la 14 luni, relatează CNBC.
Potrivit guvernului învestit în decembrie, ambii părinți vor beneficia de concedii plătite pentru îngrijirea copiilor de 164 de zile, respectiv de 6,6 luni, scrie News.ro.
Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinții singuri vor putea folosi alocația oferită pentru doi părinți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Părinții vor putea păstra 69 de zile pentru a le utiliza ulterior.
Schimbările vor intra în vigoare cel mai devreme în 2021, proiectul fiind dezvoltat de un grup de lucru oficial.
Guvernul nu a precizat cât din acest concediu va fi plătit integral.
Ministrul pentru Afaceri Sociale și Sănătate, Aino-Kaisa Pekonen, a spus că reforma este ”o investiție în viitorul familiilor și bunăstarea familiilor”.
Pekonen a arătat că planul va marca ”o schimbare mare de atitudine” și va întări relații avută de ambii părinți cu copilul lor, la începutul vieții acestuia.
Pekonen a recunoscut că schimbarea ”nu va rezolva singură problemele de zi cu zi ale familiilor cu copii mici”, adăugând că este necesară și o schimbare către ”o atitudine prietenoasă familiilor la locul de muncă”.
Premierul finlandez Sanna Marin a spus în cadrul unei comisii de la Forumul Economic Mondial de luna trecută că a împărțit în mod egal concediul parental cu soțul ei, ambii întrerupând activitatea profesională timp de șase luni pentru a avea grijă de fiica lor.
Marin, cel mai tânăr premier din lume, a recunoscut la momentul respectiv că Finlanda are nevoie de o reformă în domeniul concediului parental, explicând că ”prea puțini tați petrec timp cu copiii lor când sunt mici”.
Suedia are cel mai generos concediu parental plătit din Europa, pentru ambele sexe, oferind părinților un concediu total de 480 de zile, respectiv 240 de zile pentru fiecare.
Estonia are cel mai bun concediu maternal, oferind mamelor 85 de săptămâni plătite integral, ceea ce înseamnă un an și jumătate, potrivit unui raport al Unicef din 2019.
Potrivit raportului, Statele Unite sunt singura țară din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică fără un concediu maternal sau paternal plătit la nivel național.