Fermele europene, dependente de muncitorii din statele mai sărace, ca România sau Bulgaria, se confruntă cu lipsa acută a lucrătorilor din cauza pandemiei, ceea ce creează temeri legate de creșterea prețurilor, putrezirea recoltelor rămase neculese sau lipsa fructelor și legumelor proaspete din magazine, potrivit Financial Times.
Deficitul de lucrători este enorm: Franța are nevoie de 200.000 de muncitori până la finele lunii mai, în timp ce în Spania necesarul se ridică la 70.000-80.000 de persoane. Italia are nevoie de circa 250.000 de lucrători sezonieri în următoarele două luni, Marea Britanie de circa 70.000-80.000, iar Germania primește, în mod normal, circa 300.000 de angajați sezonieri în această perioadă.
CITEȘTE ȘI Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini SolutionsPotrivit companiilor agricole, restricțiile de circulație impuse în contextul pandemiei sunt completate de îngrijorările muncitorilor privind riscul de îmbolnăvire și de temerile că nu se vor mai putea întoarce acasă.
Diferite legume, ca sparanghelul, sunt deja gata de cules, astfel că lipsa muncitorilor este o urgență pentru statele dezvoltate din Europa.
Guvernele din Vest anunță diferite măsuri pentru a combate problema deficitului de forță de muncă. Astfel, în Germania, Franța, Spania și Marea Britanie se lucrează la scheme de recrutare în masă.
Săptămâna trecută, Germania a ridicat restricțiile de intrare în țară pentru muncitorii sezonieri.
Alte țări, ca Franța și Spania, încearcă să își convingă proprii cetățeni să culeagă recoltele, după decenii de dependență de forța de muncă din străinătate. Spre exemplu, Spania a anunțat că spaniolii vor putea beneficia de ajutor de șomaj chiar dacă realizează activități agricole, măsură valabilă până la finele lunii iunie.