Angajații Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ar putea primi salarii la fel de consistente precuma cei ai Consiliului Concurenței, potrivit unor amendamente propuse de doi parlamentari la proiectul de lege care modifică statutul ANPC, obținute de Profit.ro. Instituția ar urma să treacă în subordinea Parlamentului și să primească puteri sporite, printre care și aceea de a amenda firmele la nivelul cifrei de afaceri, pe modelul Concurenței.
Firmele au motive serioase de îngrijorare atunci când sunt în vizorul unei anchete a Consiliului Concurenței. Amenzile sunt drastice în cazul în care sunt prinse cu nereguli, pentru că sunt aplicate la cifra de afaceri și pot ajunge la o zecime din banii încasați de o firmă într-un an.
Exact același model ar putea fi aplicat și în cazul ANPC. Un proiect de lege, care a trecut de Camera deputaților, este programat pentru dezbateri săptămâna viitoare în Comisia juridică a Senatului pentru întocmirea raportului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER
Pe lângă amenzile prevăzute în actuala legislație, proiectul arată că firmele vor putea fi sancționate suplimentar cu 0,5% - 10% din cifra de afaceri din anul precedent, în cazuri unor fapte grave, ce vor fi definite ulterior chiar de către ANPC.
Guvernul nu susține inițiativa legislativă a mai multor parlamentari PNL, în frunte cu deputatul Răzvan Mironescu, însă angajații ANPC ar putea fi foarte interesați ca aceasta să treacă. Mironescu și senatorul Iulian Dumitrescu propun, într-o serie de amendamente la proiectul inițial, ca salariile angajaților ANPC să fie stabilite după structura celor din Consiliul Concurenței, care sunt unii dintre cei mai bine plătiți bugetari.
Acest lucru înseamnă creșteri de două, trei sau chiar patru ori a lefurilor din ANPC, dacă ne raportăm la veniturile declarate de angajați pentru anul 2015.
Spre exemplu, un inspector de concurență primește un salariu lunar net în jurul a 5.000 de lei, în timp ce un comisar superior din comisariatelor regionale pentru protecția consumatorilor are un salariu în jurul a 1.700 de lei, iar un comisar superior I, din cadrul ANPC primește în jurul a 2.200 de lei.
Directorul general al ANPC are o leafă de 3.200 de lei, în timp ce omologul de la Concurență primește 12.200 de lei pe lună.
CITEȘTE ȘI Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolorSe păstrează diferențele și la nivelul conducerii. Astfel, dacă președintele ANPC câștigă circa 4.700 de lei pe lună, cel al Concurenței are un venit lunar de 12.600 de lei. Salariul unui vicepreședinte ANPC este de 4.000 de lei, în timp ce pe aceeași funcție la Concurență leafa este de 10.200 de lei.
Funcționarii ANPC ar urma să fie preluați în noua structură din subordinea Parlamentului, însă conducerea este prosibil să se schimbe în urma unui proces de audiere și desemnare, care trebuie finalizat în termen de 15 zile de la aprobarea legii, potrivit unui amendament.
Miroenscu spune că prin acest proiect ANPC va deveni "puternică, independentă și autonomă", potrivit expunerii de motive.
Producătorii de detergenți și cosmetice și cei de vopseluri au criticat inițiativa legislativă în ceea ce privește regimul sancțiunilor, pe care îl consideră prea asupru, chiar cu un “efect distrugător” asupra firmelor.
La ședința Comsiei juridice a Senatului de miercuri, în care ar fi trebuit să fie dezbătut și acest proiect, mai mulți reprezentanți ai comercianților i-au cerut explicații deputatului Daniel Zamfir cu privire la sancțiuni. Zamfir, inițiator al Legii privind darea în plată, este unul dintre susținătorii acestui proiect.
Băncile, pe de altă parte, susțin că prin acest proiect se crează o imixtiune majoră a ANPC în sistemul financiar, care ar dubla atribuțiile Băncii Naționale a României, potrivit unei scrisori trimise Parlamentului de către Consiliul Patronatelor Bancare.
Patronatele critică trei articole din proiect, care spun că ANPC supraveghează piața și serviciile financiar-bancare și aprobă și avizează aceste produse, iar pentru avizarea produselor puse pe piață de bănci și IFN percepe taxe și tarife.
Inițiatorul a adus un amendament la unul dintre articole care arată că ANPC aprobă și avizează produsele financiare destinate consumatorilor, însă din punct de vedere al respectării și protecției drepturilor acestora.
Printre piețele pe care Autoritatea urmează să le supravegheze și controleze a fost inclusă și cea a serviciilor turistice – posibil după ultimele falimente din domeniu – dar și cea de vânzare cu amănuntul a produselor supuse vânzărilor post-garanție (cum sunt electronicele și electrocasnicele).
Proiectul a primit aviz pozitiv și de la Comisia de buget, finanțe și bănci a Senatului. Comisia legislativă a dat și ea un aviz pozitiv, însă cu propunerea ca paragrafele privind sancțiunile să fie eliminate.