Proiectul de lege, care tocmai a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și care schimbă modul de funcționare al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), provoacă o mare îngrijorare în rândul oamenilor de afaceri și este un exemplu de inițiativă parlamenatră care descurajează investitorii, sunt de părere reprezentanții Camerei de Comerți Americane din România (AmCham).
Camera Deputaților a adoptat, la finele lunii trecute, în mod tacit, un proiect de lege care schimbă din temelii modul de funcționare al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Proiectul, care a ajuns la Senat, propune în principal ca ANPC să iasă de sub aripa Guvernului și să treacă sub control parlamentar.
Pentru prima dată de la înființare, ANPC va avea posibilitatea să aplice amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri a societății sancționate, la fel cum face Consiliul Concurenței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit lui Radu Florescu, CEO Centrade Cheil, proiectul reprezintă un punct de mare îngrijorare pentru membrii AmCham.
"Este un exemplu de inițiativă parlamentară care descurajează potențialii investitori, dar și pe cei de piață, și transmite un semnal negativ, aducând deservicii României", a spus Radu Florescu.
Acesta a reclamat reglementările excesive ale proiectului și conflictele de atribuții propuse în acesta, precum și lipsa de consultare a mediului de afaceri în dezbaterea și elaborarea proioectului.
Florescu a mai arătat că prevederile în ce privește amenzile sunt neclare, nefiind precizat cine va avea ultimul cuvânt în aplicarea unei sancțiuni
AmCham solicită, prin urmare, Parlamentului să fie consultate și companiile cu privire la acest proiect.