EXCLUSIV Parchetul ÎCCJ lucrează încă la dosarul penal privind presupusa închisoare CIA din România deschis în 2012, inclusiv prin "acțiuni de cooperare judiciară internațională"

EXCLUSIV Parchetul ÎCCJ lucrează încă la dosarul penal privind presupusa închisoare CIA din România deschis în 2012, inclusiv prin "acțiuni de cooperare judiciară internațională"
scris 31 mai 2018

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) lucrează încă la dosarul penal privind presupusa închisoare CIA din România, deschis în 2012 ca urmare a plângerii lui Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, căruia statul român trebuie să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro în urma deciziei de joi a Curții Europene de Drepturilor Omului (CEDO), care a stabilit că România a găzduit o facilitate secretă de detenție a CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, unde Al Nashiri a fost torturat.

"Dosarul este în continuare în lucru la Secția de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ. Sunt în derulare mai multe acțiuni, inclusiv de cooperare judiciară internațională", a transmis, la solicitatea Profit.ro, Biroul de informare și relații publice al Parchetului.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu 6 ani, pe 29 mai 2012, avocatul lui Al Nashiri a înaintat o plângere penală procurorului general al României în care reclama detenția secretă, rele tratamente aplicate clientului său, precum și procedura de extrădare. În 20 iulie 2012, procurorul general a informat că plângerea a fost înregistrată, precum și faptul că cercetările sunt într-un stadiu preliminar. Ulterior, în 2 august 2012, Open Society Justice Initiative a depus o reclamație în numele lui Al Nashiri împotriva României la CEDO.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sursă: dosarul CEDO AL NASHIRI v. ROMANIA

Sursă: dosarul CEDO AL NASHIRI v. ROMANIA

Euro sare de 4,64 lei, la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni CITEȘTE ȘI Euro sare de 4,64 lei, la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni

România și Lituania au fost găsite vinovate joi de CEDO de încălcări ale Convenției Internaționale a Drepturilor Omului, care interzice tortura, în cazurile lui Al Nashiri și respectiv Abu Zubaydah, în urma participării ceor două țări la programul închisorilor secrete CIA. CEDO a obligat România să-i plătească lui Al Nashiri pagube în valoare de 100.000 de euro.

România a găzduit o facilitate secretă de detenție a CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, a stabilit CEDO. Litiuania a găzduit la rândul ei o facilitate similară din februarie 2005 până în martie 2006. Reclamanții au fost încarcerați în aceste facilități, iar autoritățile din cele două foste țări comuniste au știut că CIA avea să-i supună unor tratamente contrare Convenției, afirmă Curtea. Atât România, cât și Lituania au permis transferul reclamanților către alte instalații de detenție CIA, expunându-i astfel altor rele tratamente, mai stabilește CEDO.

Curtea a stabilit - în unanimitate - în hotărârea de joi că România a încălcat mai multe articole ale convenției. Astfel, autoritățile române au încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenției europene a drepturilor omului, din cauză că Guvernul de la București nu a anchetat acuzațiile formulate de Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri și din cauza complicității la acțiuni CIA care au condus la rele tratamente.

Lucian Șova: Deschiderea loturilor trei și patru ale Autostrăzii A 10 Sebeș-Turda va întârzia CITEȘTE ȘI Lucian Șova: Deschiderea loturilor trei și patru ale Autostrăzii A 10 Sebeș-Turda va întârzia

Ele au încălcat de asemenea articolul 5 (dreptul la libertate și securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private) și articolul 13 (dreptul la îngrijiri eficiente), dar și articolul 6.1 (dreptul la un proces într-o perioadă rezonabilă de timp) și articolele 2 (dreptul la viață) și 3 în legătură cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferarea lui Al Nashiri de pe teritoriul său, în pofida faptului că acesta risca să-i fie interzis accesul la justiție și pedeapsa cu moartea.

Curtea precizează că nu are acces la Al Nashiri, care este deținut în continuare de autoritățile americane în condiții foarte restrictive, iar astfel a fost nevoită să stabilească faptele în baza altor surse, citând în acest sens un raport al Senatului Statelor Unite cu privire la tortură, publicat în decembrie. CEDO mai precizează că a audiat experți și matori.

Curtea a conchis că România a găzduit o închisoare secretă CIA - cu numele de cod ”Detention Site Black” - din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, că Al Nashiri a fost deținut în aceasta timp de 18 luni și că autoritățile române au știut că CIA avea să-l supună unor tratamente contrare Convenției.

România, al treilea mare producător de țigări din UE CITEȘTE ȘI România, al treilea mare producător de țigări din UE

România a permis, de asemenea, mutarea acestuia în altă instalație de detenție, fie în Afganistan (”Detention Site Brown”), fie în Lituania (”Detention Site Violet”), așa cum stabilește altă hotărâre pronunțată joi, în cazul lui Abu Zubaydah, expunându-l astfel altor rele tratamente.

Curtea a stabilit că Al Nashiri s-a aflat în jurisdicția României și că această țară este responsabilă de încălcarea drepturilor acestuia prevăzute de Convenție.

CEDO recomandă ca România să efectueze o anchetă completă cu privire la cazul lui Al Nashiri cât mai curând posibil și, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali responsabili. Curtea recomandă de asemenea ca România să ceară asigurări Statelor Unite că Al Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

viewscnt
Afla mai multe despre
inchisori secrete cia
inchisoare secreta cia
romania inchisoare cia
al nashiri
cedo
tortura
torturi