EXCLUSIV Guvernul oprește cumpărarea unei noi locuințe prin Prima Casă cu refinanțarea creditului

EXCLUSIV Guvernul oprește cumpărarea unei noi locuințe prin Prima Casă cu refinanțarea creditului
scris 8 dec 2015

Persoanele care dețin o locuință achiziționată sau construită prin programul "Prima Casă" nu vor mai avea posibilitatea să cumpere sau să ridice o nouă casă, mai mare sau mai scumpă, cu refinanțarea creditului inițial, prin acordarea unui al doilea credit, Guvernul urmând să modifice în acest sens actualul sistem.

În prezent, o nouă locuință poate fi cumpărată sau construită prin acest program dacă creditul acordat inițial este lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau este refinanțat prin acordarea celui de-al doilea credit.

Urmărește-ne și pe Google News

Un proiect de ordonanță de urgență, obținut de Profit.ro, relevă însă că Guvernul va elimina posibilitatea refinanțării.

"Eliminarea refinanțării creditului este făcută la sugestia finanțatorilor, care au arătat că, în practica bancară, creditul de refinanțare este acordat în vederea actualizării și adaptării tuturor elementelor ce țin de structura unui împrumut (perioada de rambursare, monedă, costuri și nevoi) cu noul profil al beneficiarului, răspunzând unei cereri stringente de diminuare a costurilor și modificând acele componente care au contribuit la plata unei rate mai mari, fapt cu efect negativ în derularea programului Prima Casă", arată Guvernul, în document.

UPDATE Informațiile au fost confirmate de Ministerul Finanțelor, care, marți seara, după șapte ore de la prezentarea documentului de către Profit.ro, a prezentat public acest proiect.

Lansat în 2009 de Guvernul Boc, programul Prima Casă a fost motorul creditării ipotecare și a stabilizat prețurile apartamentelor, după declanșarea crizei economice.

Peste două treimi din creditele acordate în ultimii ani sunt cu garanții de stat. În cei șase ani de existență a programului, au fost acordate peste 158.360 garanții, în valoare totală de peste 13 miliarde lei, care au susținut credite de peste 26 miliarde lei. BNR arată că împrumuturile Prima Casă reprezintă peste 50% din volumul creditelor imobiliare în derulare.

Din totalul garanțiilor acordate, 391 au fost executate, aceasta reprezentând o rata de default de 0,2%.

Conform Guvernului, bilanțul la zi al Programului "Prima Casă" arată că, acesta este cel mai popular program guvernamental gestionat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și cunoaște o dezvoltare accelerată, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare fiind de circa 140 solicitări/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credit
refirnantare
guvern