Băncile închid agențiile din clădiri cu risc seismic: Raiffeisen și BT pleacă din Piața Romană, OTP de la Unirii

Băncile închid agențiile din clădiri cu risc seismic: Raiffeisen și BT pleacă din Piața Romană, OTP de la Unirii
scris 5 dec 2015

Raiffeisen, Banca Transilvania și OTP și-au închis agențiile din centrul Capitalei situate în clădiri cu risc seismic. Bancpost, care are și ea o agenție pe Bulevardul Magheru, într-o clădire încadrată în clasa cu cel mai mare risc de prăbușire la cutremur, nu a anunțat încă o decizie de închidere, deși legea care impune închiderea accesului public în astfel de spații comerciale a intrat în vigoare de aproape două săptămâni.

Raiffeisen Bank a închis ieri agenția din Piața Romană nr. 9 (la coloane), după ce a primit notificare de la Primăria Municipiului București că unitatea funcționează într-o clădire cu risc seismic A (clasa 1 de risc cu pericol public). Imobilul de la această adresă, una dintre cele mai cunoscute din București, a fost construit în 1959 și are nouă etaje peste parter și subsol. Raiffeisen ocupa cel mai mare spațiu comecial din clădirea aflată în rondul de la Piața Romană, la parter și etajul 1, la etajele superioare fiind apartamente. Clienții sunt invitați să apeleze la agențiile din apropiere ale băncii, din Piața Amzei, Bdul Nicolae Bălcescu, Calea Victoriei sau Strada Grigore Alexandrescu.

Urmărește-ne și pe Google News

La solicitarea Profit.ro, Raiffeisen a precizat că urmează să închidă în curând și o altă unitate din centrul Capitalei, agenția din Piața Națiunile Unite. Aceasta este situată la parterul unui bloc foarte înalt, cu 17 etaje, construit în 1960, care a fost expertizat tehnic, în 1993, din punct de vedere al riscului seismic și încadrat în categorie de urgență, însă ulterior nu a primit și încadrare în clasa de risc corespunzătoare (1, 2, 3 sau 4). Obligația legală de închidere a spațiilor comerciale este valabilă pentru clădirile încadrate în clasele de risc 1 și 2. Notificări de evacuare au primit până acum doar unitățile din clădirile încadrate în clasa 1, cu riscul cel mai mare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Firmele din București care lucrează la parterul clădirilor încadrate în categoria I de risc seismic, pentru care autoritățile au montat o bulină roșie ca semn de prăbușire iminentă la un cutremur puternic, au început să primească, de la finele lunii noiembrie, somații din partea Poliției Locale, prin care li se cere să întrerupă urgent activitatea, în maximum 24 de ore, în caz contrar urmând să fie amendate cu 50.000 lei-70.000 lei și închise. Somațiile au fost transmise de către Direcția Generală de Control a Poliției Locale a Primăriei București, fiind invocată noua lege care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând asupra importanței și impactului.

Soluții de relocare pentru două unități din clădiri cu risc seismic clasa 1 din București caută și Banca Transilvania, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții băncii. Este vorba despre Sucursala Piața Romană, de pe Bdul Magheru nr. 29, la parterul unui bloc cu 8 etaje construit în 1945, și Agenția Gara de Nord (Str. Gării de Nord nr. 6-8, la parterul unui bloc cu 9 etaje construit în 1959). Ambele unități au fost închise pentru public.

O agenție într-o astfel de clădire avea și OTP Bank, la Piața Unirii, pe Strada Halelor nr. 15, în apropierea Hanului lui Manuc. Unitatea aparținuse Millennium Bank, bancă preluată de OTP, care a decis să păstreze și să rebranduiască agenția situată într-o zonă foarte bună din centrul capitalei, deși clădirea, construită în 1880, avea risc seismic ridicat. Unitatea a fost închisă după intrarea în vigoare a noii legi. O altă unitate preluată de la Millennium, situată tot în clădire cu risc seismic ridicat (cea din Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 33, bloc cu 9 etaje construit în 1963), fusese închisă de OTP în cadrul procesului de restructurare, înainte de promulgarea legii amintite.

În zona Bulevardului Magheru deține o agenție importantă situată în clărire cu risc seismic și Bancpost, însă banca nu a anunțat închiderea ei, nici nu a răspuns la solicitările Profit.ro de a preciza care sunt intențiile de relocare în viitor. Este vorba despre Agenția Magheru (Str. Anastasie Simu, nr. 6, intrare din Bdul Magheru), aflată la parterul unui bloc cu 7 etaje construit în 1935, încadrat în clasa 1 de risc cu pericol public.

Profit.ro a prezentat, în luna octombrie, o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului, nu numai din Centrul Vechi, și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.

Astfel, conform listei prezentate de Profit.ro, în imobilele din București cu cel mai ridicat risc de prăbușire la cutremur (gradul I), care prezintă pericol public, funcționează, în prezent, 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică.

În București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public. În clasa II de risc seismic sunt încadrate 302 clădiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
risc seismic
evacuare
cutremur
lege