Dosarul Revoluției - Instanța menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității a inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus

Dosarul Revoluției - Instanța menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității a inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Secția Parchetelor Militare a transmis că menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității a inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus în Dosarul Revoluției.

”În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2024, Secția Parchetelor Militare a comunicat, la solicitarea Completului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2 (cu termen de judecată la data de 20 septembrie 2024), că menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității a inculpaților:

Urmărește-ne și pe Google News
Se închide circulația pe anumite sectoare ale A3, București – Ploiești CITEȘTE ȘI Se închide circulația pe anumite sectoare ale A3, București – Ploiești
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
  1. Iliescu Ion, fost președinte al României,
  2. Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României,
  3. gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare”, a transmis, joi, Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, totodată, a fost înaintată instanței și motivarea menținerii dispoziției de trimitere în judecată, împreună cu precizările și lămuririle necesare pentru remedierea neregularităților actului de sesizare a instanței, reținute de către Completul de cameră preliminară, scrie News.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, în luna iunie, contestația depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus și a constatat ”neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluției.

”În baza art.347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 345 alin. (2) din Codul de procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații: a. Iliescu Ion, fost președinte al României, (...), pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; b. Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (...), pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; c. gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, (...), pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal”, se arăta în încheierea de ședință, fiind admise contestațiile formulate de inculpații Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif și de mai multe părți civile.

Tototadă a fost fixat termen la data de 20 septembrie 2024, pentru când se vor cita părțile și se vor încunoștința apărătorii acestora.

DECIZIE Nou vaccin inclus în lista medicamentelor gratuite CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou vaccin inclus în lista medicamentelor gratuite

În 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București, a ”constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații: - Iliescu Ion, fost președinte al României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității”.

Acuzații au contestat soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători, potrivit art. 53, alin. (1), lit. b) din Regulamentul de organizare și funcționare a ÎCCJ.

În 8 martie 2024, completul ÎCCJ a rămas să se pronunțe asupra contestației celor trei inculpați. După trei amânări, argumentul fiind că este nevoie de timp pentru deliberare, în 15 mai. în ședința camerei de consiliu, s-a decis definitiv “repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergență”.

Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situația în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergență.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității. Iliescu este acuzat că și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

"Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari", afirmau procurorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
revoluție
ion iliescu