Liberalii propun ca femeile care au născut și crescut cel puțin un copil până la vârsta de 16 ani să aibă ca vârstă de pensionare o reducere mai mare cu 6 luni față de cea prevăzută acum de lege, iar de această facilitate să beneficieze inclusiv femeile cu stagiu minim de cotizare.
De ce este important: În prezent, conform legislației aprobate anul trecut, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel : pentru 1 copil născut și crescut - 6 luni; pentru 2 copii născuți și crescuți - 1 an; pentru 3 copii născuți și crescuți - 1 an și 6 luni; pentru 4 copii născuți și crescuți - 2 ani; pentru 5 copii născuți și crescuți - 2 ani și 6 luni; pentru 6 copii născuți și crescuți - 3 ani; pentru 7 și peste copii născuți și crescuți - 3 ani și 6 luni.
În an electoral, liberalii propun ca de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze și femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, argumentând că acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de lege pentru ca asigurații să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă.
”Aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic, pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă”, susțin inițiatorii.
În plus, liberalii propun majoraeea cu 6 luni a perioadelor actuale de reducere a vârstei standard de pensionare pentru femeile cu copii.
Ca urmare, reducerea vârstei de pensionare s-ar aplica astfel:
”Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, mai afirmă inițiatorii.
Pentru a intra în vigoare, măsura trebuie adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului.