Direcția de Sănătate Publică Gorj s-a sesizat și va deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul unui bărbat în data de 1 martie, fratele unui cunoscut medic din Târgu Jiu.
Ioan Barbu, fratele medicului Letiția Barbu, a decedat în data de 1 martie, în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, la scurt timp după ce se vaccinase cu o doză de vaccin de la AstraZeneca, din lotul cu probleme, potrivit gorjonline.ro.
Bărbatul fusese vaccinat cu ser AstraZeneca din lotul ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia, a declarat pentru HotNews.ro directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian. El spune că nu a fost stabilită însă nicio legătură de cauzalitate între deces și vaccinarea bărbatului.
Ioan Barbu, în vârstă de 47 de ani, s-a prezentat la centrul de vaccinare din Bumbești-Jiu, pe 28 februarie, unde i s-a administrat prima doză de ser Oxford/AstraZeneca, scrie News.ro
Reprezentanții CNCAV au precizat atunci că în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate.
„A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situație care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanță. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanță, cât și în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleași zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, au transmis reprezentanții CNCAV.
Conform acestora, investigațiile medicale efectuate în cadrul Secției Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidențiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut extins.
Potrivit presei locale, DSP Gorj va ancheta acest caz.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat joi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.
"Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului", arată CNCAV.
Premierul Florin Cîțu a afirmat că decizia a fost luată din precauție.