DECIZIE Ședințe de judecată desfășurate exclusiv în sistem online pentru anumite cauze, începând cu 1 ianuarie

DECIZIE Ședințe de judecată desfășurate exclusiv în sistem online pentru anumite cauze, începând cu 1 ianuarie
scris 21 dec 2021

Pângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiiunii amenzii contravenționale cu munca în folosul comunității vor fi soluționate exclusiv în ședințe de judecată desfășurate online, începând de la 1 ianuarie, cu condiția ca modalitatea de desfășurare să fie cerută de contravient și aprobată de instanță, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Termenul de intrare în vigoare a noilor prevederi este prevăzut pentru 1 ianuarie 2022, dar pentru a fi aplicată, legea mai trebuie promulgată de șeful statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Deși proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari liberali, mulți dintre ei avocați de profesie, Guvernul Cîțu care s-a opus adoptării proiectului, cu argumentul că desfășurarea ședințelor online în materie contravențională ar putea fi reglementată numai ca o alternativă la modalitatea comună de desfășurare a ședințelor de judecată, cu acordul ambelor părți, și ar trebui să fie lăsată la aprecierea instanței.

Autorii proiectului arată că, potrivit Raportului Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2019, instanțele de judecată aveau de soluționat peste 2,9 milioane de dosare. Dintre acestea, aproximativ 2 milioane de dosare erau pe rolul judecătoriilor, din care cauzele civile constituiau 1,25 milioane.

Potrivit aceluiași raport, 125.000 de dosare erau plângeri contravenționale și 63.000 de dosare erau solicitări de înlocuire a sancțiunii amenzii rămase neplătită cu munca în folosul comunității.

Judecătorii de la judecătorii aveau de gestionat fiecare, în medie, 1.159 de cauze.

Cheltuielile subiective ale acționarilor și administratorilor, în vizorul Finanțelor. Autoritățile vor să strângă mai mulți bani din impozitul pe profit și pe venitul microîntreprinderilor CITEȘTE ȘI Cheltuielile subiective ale acționarilor și administratorilor, în vizorul Finanțelor. Autoritățile vor să strângă mai mulți bani din impozitul pe profit și pe venitul microîntreprinderilor

În materie contravențională, competența de judecată aparține judecătoriei în raza căreia s-a săvârșit contravenția, indiferent de domiciliul sau sediul contravenientului.

Prin urmare, proiectul prevede ca plângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiimii americii contravenționale cu munca în folosul comunității să fie soluționate exclusiv în ședințe de judecată desfășurate în sistem online, cu acordul instanței.

”La cererea contravenientului care a formulat plângerea contravențională, cu încuviințarea instanței de judecată, ședințele de judecată din fond și din căile de atac se desfășoară exclusiv prin sisteme de telecomunicații audiovizuale care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii, instan țele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop”, prevede proiectul adoptat.

Astfel, dacă un contravenient locuiește în Cluj, dar fapta contravențională a fost săvârșită în municipiul Constanța, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanței de judecată, din Cluj, pentru a-și susține plângerea contravențională. De asemenea, nici martorii, experții și nici avocații nu vor mai trebui să se deplaseze pe distanțe mari pentru a ajuta la soluționarea unei cauze de complexitate redusă.

Voucherele de vacanță vor fi acordate în 2022, dar folosite doar la unități turistice care nu au arierate la stat CITEȘTE ȘI Voucherele de vacanță vor fi acordate în 2022, dar folosite doar la unități turistice care nu au arierate la stat

Contravenientul va solicita desfășurarea ședințelor de judecată prin sisteme de telecomunicații audio vizuale prin intermediul plângerii contravenționale.

Dacă prin plângerea contravențională a fost formulată cererea de desfășurare a ședințelor de judecată prin sisteme de telecomunicații audiovizuale, contravenientul nu mai poate ulterior renunța la această solicitare.

Totodată, dacă prin plângerea contravențională contravenientului a solicitat judecarea prin sisteme de mijloace de telecomunicații audiovizuale, toate actele procedurale din cauza respectivă vor fi comunicate exclusiv prin intermediul poștei electronice.

Audierea celorlalte persoane, martori sau experți, are loc prin aceleași sisteme de telecomunicații audiovizuale.

Guvernul a semnat - Modificare la reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă, este pedepsită reținerea și încasarea, fără virare la buget, dar se renunță la sancționarea neîncasării. Înghețări de salarii, cu excepții. Fără microîntreprinderi CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat - Modificare la reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă, este pedepsită reținerea și încasarea, fără virare la buget, dar se renunță la sancționarea neîncasării. Înghețări de salarii, cu excepții. Fără microîntreprinderi

”Ședințele de judecată online vor duce la soluționarea mult mai rapidă a acestor dosare (aproximativ 10% din totalul cauzelor civile!) și la creșterea gradului de acces la justiție prin scăderea și a costurilor legate decheltuielile de deplasare și de apărare. De asemenea, judecătorii vor avea mai mult timp să se concentreze pe cauzele mai complexe”, arată inițiatorii.

Aceștia mai subliniază că desfășurarea unor ședințe de judecată în sistem online nu este o soluție singulară în Uniunea Europeană, aproape toate țările din UE având asemenea prevederi în  sistemul lor judiciar, iar cele mai avansate în aplicarea acestei soluții fiind Estonia, Germania, Slovacia, Suedia și Spania.

Autorii amintesc și faptul că digitalizarea instanțelor de judecată este un obiectiv asumat și finanțat de către Guvern din bugetul național, iar o sursă de finanțare poate fi și PNRi. Mijloacele do-comunicație audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislativ există și sunt deja la dispoziția instanțelor de judecată care pun în executare pre derile Legii nr.114/2021, mai spun autorii proiectului.

Dacă modelul va fi unul de succes, inițiatorii mai cred că va putea fi extins și la alte cauze de complexitate redusă sau medie.

viewscnt
Afla mai multe despre
online
judecata
sedinta
plangere
contraventie
munca
folos
comunitate
proiect
parlament