Un părinte va avea dreptul anul acesta la zile libere, plătite de la buget, pentru supravgeherea copilului, nu doar pe perioada stării de urgență, ci până la încheierea anului școlar, prevede un proiect de lege adoptat prin vot final în Camera Deputaților.
După votul din Parlament, acordat în unanimitate, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.
De ce este important: Legislația actuală, modificată prin mai multe ordonanțe de urgență, prevede că, pe perioada stării de urgență, unul dintre părinţi are drept la acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară.
Mai este important: Recent, președintele Iohannis a anunțat că școlile nu vor mai fi redeschise după 15 mai, data limită a stării de urgență, ci doar în septembrie, "pentru majoritatea studenților, elevilor și preșcolarilor", urmând să continue doar cursuri online. Totodată, starea de urgență nu va prelungită după 15 mai.
CITEȘTE ȘI Debitorii mai au 1 săptămână să aplice pentru suspendarea ratelor la bănci. Cererile de amânare în baza OUG 37 trebuie însă depuse peste oferta băncilorOrdonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, care clarifică condițiile de acordare a zilelor libere pentru părinți, a fost amendată însă de comisia de specialitate din Camera Deputaților, după cum a anunțat anterior Profit.ro, pentru a permite părinților să-și supravegheze copii acasă și după încetarea stării de urgență, până la încheierea anului școlar.
Astfel, ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind zilele libere ”se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, stabilește forma finală a ordonanței, adoptată de Parlament.
Președintele comisiei de muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon, a ținut să precizeze că ”anul școlar” nu include, în acest caz, și examene precum cele de bacalaureat, capacitate sau admitere la facultate, ținând cont că legea se aplică în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani. Prin urmare, interpretările că anul școlar s-ar încheia în august nu pot fi susținute, a arătat președintele comisiei.
CITEȘTE ȘI Din nou gând rău pentru cormoraniDe altfel, aceeași prevedere a fost introdusă, tot miercuri, de deputații din comisia de muncă și în Ordonanța de urgență nr. 41/2020, care reglementează aplicarea plății și în cazul închiderii unităţilor de educaţie antepreşcolară.
Formularea din amendament este și mai exactă, stabilind că ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind acordarea zilelor libere părinților se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, ”până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II”.
Proiectul de adoptare a acestei ordonanțe urmează să primească în perioada următoare votul final al Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Parlamentul, Președinția și autoritățile judecătorești - obligate prin lege la utllizarea înscrisurilor și semnăturii electronice