Decizie finală: ”Manualul unic” din școli va avea 3 variante, dar toate vor fi tipărite de editura de stat

Decizie finală: ”Manualul unic” din școli va avea 3 variante, dar toate vor fi tipărite de editura de stat
scris 22 mai 2018

Senatul, în calitate de for decizional al Parlamentului pentru învățământ, a adoptat, astăzi, legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc. Prevederile inițiale ale proiectului au fost însă modificate astfel încât să existe 3 variante ale acestui manual, denumit "manual școlar de bază". De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare ar urma să se ocupe Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.

De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială, aflată în subordinea Ministerului Educației și cu monopol asupra manualelor școlare. Deși Curtea Constituțională a admis, în aprilie, o seizare de necosntituționalitate depusă de opoziție cu privire la ordonanță, din motivația Curții reiese că nu era nevoie de un act normativ de lege pentru această transformare a statutului Editurii, care nu a fost însă considerată în neregulă.

Legea manualului unic stabilea inițial că va exista un singur manual unic pentru fiecare disciplină, selectat într-un concurs național de către Ministerul Educației și publicat prin Editura Didactică și Pedagogică, societate comercială aflată în subordinea ministerului.

E-Distribuție Muntenia semnează un parteneriat pentru pregătirea tinerilor electricieni CITEȘTE ȘI E-Distribuție Muntenia semnează un parteneriat pentru pregătirea tinerilor electricieni

Deputații au amendat legea, la finele lunii martie, stabilind că ”se aprobă minimum 2 variante, maximum 3 variante de manual şcolar de bază”.

Acum, senatorii au vrut ca legea să fie mult mai clară și au stabilit, printr-un nou amendament, că ”se aprobă trei variante de manual școlar de bază, după evaluare”.

Legea votată de Parlament stabilește însă că: ”În situația în care, după evaluare, sunt selectate mai puțin de trei variante, variantele care întrunesc condițiile de calitate devin manuale școlare de bază”. 

Decizie finală: Pacienții scapă de drumuri în plus la medicii de familie. Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite, iar CNAS e obligată să încheie contracte cu aceștia CITEȘTE ȘI Decizie finală: Pacienții scapă de drumuri în plus la medicii de familie. Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite, iar CNAS e obligată să încheie contracte cu aceștia

Senatorii au stabilit, totodată, în lege obligativitatea realizării manualului școlar de bază în format Braille, destinat utilizării școlarilor cu deficiențe de vedere. De asemenea, pe lângă formatul tipărit sau ”letric”, cum stabilește legea, manualele vor trebui să aibă un format digital și o variantă digitală interactivă

Manualele școlare de bază vor putea fi accesate inclusiv pe site-ul Ministerului Educației, fiind considerate resurse educaționale deschise, care pot fi accesate și utilizate fără nicio restricție privind drepturile de autor.

Senatorii au introdus și un termen de maximum 4 ani de utilizare pentru manuale, după care reiese din lege că trebuie elaborate alte manuale.

Fostul ministru al Educației, senatorul PSD Liviu Pop, care a și inițiat proiectul în mandatul de ministru, a susținut că noua lege spune adio  ”baronilor de manuale”, în timp ce opoziția a acuzat desiințarea concurenței și pieței libere în domeniu.

Proiectul de lege va fi transmis acum spre promulgare președintelui Iohannis.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

viewscnt
Afla mai multe despre
manual unic
scolar
editura
privat
stat
tipar
editare
minister
educatie
guvern
deputati
senat
parlament
variante
braille
format
digital