DECIZIE A fost prelungit termenul până la care persoanele fără stagiu minim de cotizare la pensie pot completa anii necesari

DECIZIE A fost prelungit termenul până la care persoanele fără stagiu minim de cotizare la pensie pot completa anii necesari
scris 26 mai 2021

Persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie în sistemul public au în prezent posibilitatea, temporară, să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori, astfel încât să-și completeze stagiul. Parlamentul a prelungit acum cu 2 ani, respectiv până la 31 august 2023, termenul până la care contribuția de asigurări sociale datorată trebuie achitată în întregime. 

De ce este important: Un document oficial, prezentat în exclusivitate de Profit.ro, arată că Executivul are în vedere revizuirea vârstei de pensionare, modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare, prin stabilirea acestuia la 25 de ani, față de 15 ani acum, și eliminarea posibilității pensionării anticipate.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul a adoptat, în septembrie anul trecut, o ordonanță de urgență privind modificarea condițiilor de cotizare la stagiul minim de pensionare, prezentată în premieră de Profit.ro, ținând cont de numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România.

Astfel, prin derogare de la prevederile Legii privind sistemul unitar de pensii publice și de la cele ale Codului fiscal, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

Ordonața Guvernului prevede că, până la 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește aceste condiții poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.

Acum, deputații au modificat termenul și l-au votat în plenul Camerei Deputaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu.

Astfel, contractul de asigurare socială în vederea obținerii pensiei va putea fi închieiat până la 1 septembrie 2023.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Guvernul stabilise că plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.

Acum, Parlamentul a hotărât că plata contribuției, efectuată într-o singură tranșă sau eșalontă lunar, va trebui efectuată integral până la data de 31 august 2023.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, sunt cele care se încadrează în perioada cuprins între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

În situaţia în care la data de 31 august 2023, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Noile termene vor intra în vigoare după promulgarea legii de către șeful statului.

Toate instituțiile de stat ar urma să implementeze plata online a taxelor, impozitelor și a altor obligații. Măsura - obligatorie și pentru serviciile de utilitate publică CITEȘTE ȘI Toate instituțiile de stat ar urma să implementeze plata online a taxelor, impozitelor și a altor obligații. Măsura - obligatorie și pentru serviciile de utilitate publică

Ordonanța în vigoare mai prevede ca în situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorul/angajatorii a/au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificată, perioadele de până la 1 aprilie 2001 pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare. Informațiile preluate din carnetul de muncă trebuie însă să fie identice cu cele din carnetele de muncă scanate.

Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât și carnetele de muncă scanate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
stagiu
minim
cotizare
plata
recupera
ordonanta
guvern