Deși a solicitat miniștrilor reforma companiilor de stat aflate pe pierdere, premierul Cîțu arată că, după jumătate de an, reformele nu au avut loc și le transmite colegilor de cabinet, la radio, că nu vor primi banii promiși în lipsa acestor măsuri. Premierul le recomandă miniștrilor - tot public, urmând ca apoi să le și solicite - reducerea numărului de directori din ministere, după exemplul dat de el ca ministru al Finanțelor.
De ce este important: Premierul Florin Cîțu a cerut miniștrilor, încă din luna ianuarie, să prezinte planuri de redresare pentru companiile de stat pe pierdere, din subordine. Ulterior, a dat de înțeles că miniștrii nu i-au transmis planurile de restructurare cerute, avertizând că societățile economice respective nu vor mai primi subvenții.
De asemenea interesant: Nu mai devreme de duminică, prim-ministrul a declarat: ”Vom reforma companiile statului, vom reduce risipa, vom elimina furtul din banul public care a fost practicat ani de zile de PSD, vom avea o lege salarizării care va lega performanța de venit, vom avea o lege a pensiilor care va fi sustenabilă și peste 15 ani. (...) Dacă înțelegem sau dacă vrem să depășim această perioadă de 30 de ani în care România a rămas cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană trebuie să facem aceste reforme”.
CITEȘTE ȘI Declarația privind beneficiarul real - Guvernul urmează să adopte săptămâna aceasta ordonanța care amână declarația până la 1 octombrieAcum, la aproape jumătate de an de când a cerut restructurarea companiile de stat neperformante, premierul spune că miniștrii nu i-au prezentat planuri de reformare a acestor operatori economici, deși a prevăzut în buget sumele cerute de aceștia.
”În reforma companiilor de stat, în buget eu am inclus acolo bani pentru anumite companii cu pierderi, presupunând că vor face o reformă și vor reduce cheltuielile. Suntem în luna iunie - o săptămână -, nu s-a făcut așa ceva. Eu le spun, prin intermediul dumneavoastră, colegilor din guvern că nu vor primi acei bani la rectificare pentru a avea cheltuielile până la finalul anului acoperite, dacă nu fac reforme. E deja iunie, trebuie să vină cu aceste reforme pentru că acești bani nu există, nu avem de unde să-i luăm. Deficitul este acela pe care l-am spus la începutul anului. Deci eu mă țin de cuvânt în ceea ce privește reforma companiilor de stat, reforma statului ș.a.m.d.”, a afirmat prim-ministrul, într-o emisiune a postului radio Guerilla.
Cîțu a clarificat ulterior, la cererea presei, că bani pentru salarii și pensii, alocați ministerelor, vor exista până la finele anului și că are în vedere doar bugetele companiilor de stat pe pierdere.
”Eu nu voi mai subvenționa pierderi dacă nu vin cu program de reforme care să arate că într-un an, doi, trei, un program credibil de reformă, acele companii vor trece pe profit”, a explicat prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI Artiștii au rezultate la proteste. Măsură pregătită de Guvern pentru artiști în contextul limitării evenimentelor: Vor primi o indemnizație lunară subvenționată de la bugetÎn plus, șeful Executivului le cere miniștrilor să își reforme ministerele, după exemplul său.
”Eu am făcut anul trecut reorganizarea în Ministerul Finanțelor. Vă spun că este complicat, pentru că oamenii care sunt acolo își vor apăra interesele și sunt legați de agenția funcționarilor publici ș.a.m.d., sunt tot felul de avize, dar dacă vrei se poate. Anul trecut am reușit la Ministerul finanțelor să reduc numărul de directori generali. Asta înseamnă și economii la buget și s-a putut și ministerul merge foarte”, a spus Cîțu, care a adăugat că, pe lângă reducerea numărului de directori din ministere, pot fi și comasate direcțiile respective.
”Este cea mai simpla reformă și de aceea încurajez – deocamdată îi încurajez, după aceea o să solicit miniștrilor să facă această reorganizare a ministerelor. Până acum nu am primit reorganizarea ministerelor care să facă ceea ce am făcut eu, să reducă numărul directorilor generali de exemplu, nu a venit niciuna. Acum îi încurajez, după aceea o să le solicit, pentru că altfel nu se pot reduce cheltuielile”, a arătat prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI Cîțu iese rapid și își contrazice șeful de partid pe tema vaccinării anti-COVID 19 cu plată: Vaccinul rămâne gratuit în România!În privința reformelor, întrebat dacă după funcția de premier, vizează o funcție în conducerea BNR, șeful Guvernului a spus că în prezent are drept scop reforma României.
”Avem o șansă să reformăm România și mă ocup de asta”, a spus Florin Cîțu.