De astăzi, mașina veche poate fi schimbată cu una nouă prin programul Rabla. Ce trebuie făcut și de unde pot fi cumpărate noile mașini

De astăzi, mașina veche poate fi schimbată cu una nouă prin programul Rabla. Ce trebuie făcut și de unde pot fi cumpărate noile mașini
scris 14 iun 2016

Persoanele fizice pot începe de astăzi procedurile prin care să își schimbe mașina veche, poluantă, cu un autoturism nou, cu emisii scăzute, prin intermediul programului guvernamental de stimulare a înnoirii parcului auto - Rabla Clasic 2016.

Ieri a fost aprobată lista finală a producătorilor validați să participe în Programul Rabla 2016. Anul acesta au fost depuse 116 dosare de către producătorii/dealerii auto, din care 105 au fost aprobate și 11 au fost respinse.

Urmărește-ne și pe Google News

Lista producătorilor acceptați poate fi citită AICI.

Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto CITEȘTE ȘI Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto

Anul acesta, programul este gândit în două direcții: "Rabla Clasic", deja cunoscută de populație, prin care este acordată o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou și casarea autovehiculului vechi și "Rabla Plus", un program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul electric sau electric hibrid, fără obligativitatea casării unui autovehicul vechi. Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.

Pentru acest an, bugetul alocat celor două Programe este de 220 de milioane de lei. Din aceștia, 75 de milioane de lei sunt alocate extensiei Rabla Plus, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.

Condițiile pentru programul clasic de înnoire a parcului auto, cunoscut sub denumirea Rabla, nu au fost schimbate față de anii anterior, prima de casare pentru un autovehicul vechi de cel puțin 8 ani fiind de 6.500 lei.

La această primă se poate adăuga un tichet eco-bonus în valoare de 750 lei în cazul achiziției unui automobil cu emisii de CO2 sub 100g/ km sau un tichet eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru cumpărarea unui automobil cu sistem de propulsie hibrid.

Mesaj al Ministerului Mediului pentru proprietarii de mașini care își vor înapoi taxa auto CITEȘTE ȘI Mesaj al Ministerului Mediului pentru proprietarii de mașini care își vor înapoi taxa auto

Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cumpărător poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei.

Pentru componenta Rabla+ au fost alocați 75 milioane lei, iar prima pentru achizționarea unui automobil hibrid va fi de 5.000 lei, în timp ce pentru cumpărarea unui autovehicul electric 100% tichetul va fi în valoare de 20.000 lei.

Acest program va începe până la finele lunii.

În aceste cazuri, cumpărătorul, persoană fizică sau juridică, nu va fi nevoit să caseze un autovehicul vechi.

Ministerul Mediului estimează că, în acest an, vor fi scoase din circulație circa 20.000 de autovehicule vechi.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla
rabla+
auotmobil
casare
electric
hibrid
tichet