Darea în plată, amânată încă o săptămână. Zamfir și Piperea spun că o delegație bancară a venit la Parlament

Darea în plată, amânată încă o săptămână. Zamfir și Piperea spun că o delegație bancară a venit la Parlament
scris 9 feb 2016

Termenul la care proiectul legii privind darea în plată trebuie să fie rediscutat în Parlament a fost amânat cu încă o săptămână, principalii susținători ai legii, deputatul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea, spunând că amânarea a fost decisă după discuții avute de către parlamentari cu o "delegație bancară" condusă de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Înainte să fie numit la Banca Națională, Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și principal negociator în PNL.

Urmărește-ne și pe Google News

Luni după-amiaza, proiectul a fost inclus pe agenda ședinței de marți a comisiei de buget din Senat, dar seara a fost retras de pe ordinea de zi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Zamfir și Piperea susțin că, în urma acestor discuții avute cu delegația bancară, șefii de comisii parlamentare ar fi acceptat deja "excluderea Programului Prima Casa", dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare. Contactat de Profit.ro, șeful comisiei de buget din Senat nu a confirmat informația, ci doar amânarea proiectului.

Într-o postare pe Facebook, Piperea afirmă că o delegație bancară a fost luni la Parlament și a obținut amânarea dezbaterii cu încă o săptămână.

"Azi a fost o delegație bancară la Parlament, condusa de B Olt, prim-vice la BNR (Bogdan Olteanu, viceguvernator-n.r.). Desigur, delegația a fost primită semi-clandestin. Dar a obținut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămână dezbaterea legii dării în plată. Asta nu e singura veste rea. Se pare că șefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casă, dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur și simplu, legea devine inutilă", scrie Piperea.

5 amendamente depuse la proiectul privind darea în plată. LISTA completă a propunerilor CITEȘTE ȘI 5 amendamente depuse la proiectul privind darea în plată. LISTA completă a propunerilor

El este susținut, cu un alt mesaj, de către deputatul Daniel Zamfir, care afirmă că parlamentarii Viorel Ștefan (PSD) și Eugen Nicolaescu (PNL) i-au confirmat că luni au existat discuții și că bancherii insistă ca legea să nu fie aplicată și creditelor în derulare.

Contactat de Profit.ro, șeful comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaș, care urma să dezbată astăzi proiectul de lege conform agendei inițiale, a confirmat amânarea cu o săptămână, spunând, fără detalii, că "au fost unele discuții", dar precizând că, la acest moment, nu a fost luată nicio decizie legată de o eventuală neaplicare pentru creditele în derulare.

"Nu este nicio decizie în acest sens. A fost creat un grup de lucru pentru amendamente", a spus Viorel Arcaș.

Proiectul de lege a fost retransmis Parlamentului spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis cu o serie de argumente, șeful statului spunând că ideea legii dării în plată este bună, dar că textul conține prea multe derogări de la Codul civil, care nasc interpretări de aplicare. Faptul că darea în plată se aplică la creditele în derulare este împotriva Codului civil, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluție prin care să facă cele două legi compatibile, o variantă fiind introducerea criteriilor sociale, sugerează Cotroceniul.

Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, a depus amendamente prin care cere înlocuirea termenului “persoană fizică” cu cel de „consumator”, pentru ca la lege să poată apela doar cei care n-au acționat ca niște profesioniști la încheierea creditelor.

Olteanu, BNR, despre darea în plată: Aplicarea doar la consumatori, un pas important. Trebuie exceptată Prima Casă CITEȘTE ȘI Olteanu, BNR, despre darea în plată: Aplicarea doar la consumatori, un pas important. Trebuie exceptată Prima Casă

Pe de altă parte, dacă în forma inițială de proiect beneficiau cei cu credite curente și cei aflați în executare silită, dar care nu și-au pierdut încă bunul ipotecat, Zamfir promovează un amendament prin care și cei care au fost deja executați silit – adică au pierdut imobilul ipotecat - și au popriri pe venituri să fie scoși de sub executare.

La rândul lor, bancherii spun că promovarea legii într-o formă apropiată de cea inițială, care să nu conțină niciun criteriu de eligibilitate, va duce la restrângerea creditului imobiliar.

Proiectul trebuia să fie rediscutat săptămâna trecută în Parlament, dar nu a mai fost dezbătut, parlamentarii spunând atunci că discuția a fost amânată cu o săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
parlament
proiect
banci