Unul dintre cei mai mari hotelieri din România, Josef Goschy, se luptă din greu să achite două credite luate în 2008, când a cumpărat complexul Amfiteatru, Panoramic, Belvedere din Olimp. A împrumutat atunci 30 de milioane de euro de la două bănci, iar după opt ani și după ce a vândut câteva hoteluri și a mai achitat din sumă, tot mai este dator cu 20 de milioane de euro, pentru care spune că plătește anual dobânzi de 1,6 milioane de euro.
Cu opt ani în urmă, pe vremea când economia românescă "duduia", după cum se mândrea premierul de atunci, mulți oameni de afaceri au simțit că e momentul marilor investiții. Josef Goschy, proprietarul lanțului hotelier Unita, s-a temut că sunt prea puține cele 20 și ceva de hoteluri pe care le deținea și s-a gândit la o achiziție de anvergură. A participat la o licitație și a cumpărat de la stat, cu 23 de milioane de euro, pachetul majoritar la complexul Amfiteatru, Panoramic, Belvedere din Olimp, pe vremuri considerat "perla" litoralului românesc. A împrumutat banii de la Banca Transilvania și, ulterior, a mai făcut un credit de 7 milioane de euro la Piraeus, cu care a achiziționat și pachetul minoritar de la SIF Transilvania, astfel încât "perla" să-i aparțină integral. Întrebat atunci de ce a mai cumpărat un hotel când avea atât de multe, omul de afaceri a explicat că, în opinia lui, sărac este cel mulțumit cu ce are.
Goschy povestește acum pentru Profit.ro că pe vremea aceea nu bănuia că urmează o criză economică și spera să vândă imediat și la prețuri bune câteva din celelalte hoteluri sau niște terenuri și să scape rapid de credite. Recesiunea i-a încurcat planurile și puțini investitori au mai riscat imediat după 2008 să arunce cu milioanele de euro pe achiziții, iar cei care au făcut-o, totuși, au căutat chilipiruri, dar Josef Goschy nu era încă dispus să lase din preț. Omul de afaceri susține că la 30 de milioane de euro împrumutați, doar dobânzile îl costau mai mult de 3 milioane de euro pe an. S-a luptat în următorii ani să plătească aceste dobânzi și a încercat în continuare să vândă din celelalte hoteluri, cărora le-a scăzut treptat prețul. Între timp, complexul de la Olimp, care au fi avut nevoie de investiții mari în modernizare, s-a degradat, omul de afaceri n-a mai avut bani să investească în ele și a ajuns la concluzia că afacerea de la mare a fost cea mai neinspirată din viața lui. Goschy a rămas de atunci și cu un complex aproape nefuncțional, și cu banii dați, și cu credite, datorii și penalități la bancă.
Ca să-și acopere datoriile, Goschy a scos, până la urmă, la vânzare, hotelul care i le-a provocat și mai întâi a cerut pe el 60 de milioane de euro, apoi a scăzut prețul la jumătate, dar, când a constatat că nu-l poate da, a redus pretențiile la 23 de milioane de euro. Între timp a reușit să vândă, în schimb, alte hoteluri mai mici și mai puțin celebre, iar cu banii câștigați a mai acoperit din datorii. Ultima reușită a fost în urmă cu câteva luni, când a cedat hotelului Sport din Cluj către SIF Moldova pentru 4,8 milioane de euro, banii intrând direct în conturile Băncii Transilvania.
CITEȘTE ȘI Goschy n-a văzut niciun ban din vânzarea hotelului Sport: "Am mai plătit din datoriile la Banca Transilvania"Din creditul inițial, omul de afaceri spune că a rămas acum cu datorii de 20 de milioane de euro, dintre care în jur de 16 milioane de euro la Banca Transilvania și restul la Piraeus. Dar și la această sumă plăște, încă, dobânzi pe care le consideră uriașe și care ajung, după cum susține, la 8% pe an, adică 1,6 milioane de euro. "Astea sunt doar dobânzile pe care le plătesc, creditul e altă problemă", afirmă el, adăugând că, dacă reușește să scape de credite, va fi foarte bucuros. Pânâ atunci, însă, recunoaște că, de fiecare dacă când plătește dobânzile, este foarte trist. După ce va achita creditele, omul de afaceri spune că "parcă" n-ar mai vrea să audă de bănci. "Când aud de bănci, mă ia dracu", se plâge el.
Va trebui să trăiască, însă, o vreme cu acest sentiment, pentru că este nevoit să discute în continuare cu băncile, care îl așteaptă să vândă complexul de la Olimp. Goschy spune că negociază cu mai mulți investitori interesați să cumpere. După ce va semna tranzacția, nu vrea să se mai despartă de niciun alt hotel. Dimpotrivă, cu o candoare dezarmantă, omul de afaceri de 86 de ani își face planuri de viitor: "Apoi încep să cumpăr, iarăși, alte hoteluri, dar aș vrea să fie în București".
CITEȘTE ȘI Dreptul de proprietate e sfânt pentru bănci, măi dragă!El povestește că, pe vremea în care avea bani de achiziții, n-a vrut nici măcar să audă de București. Acum a înțeles, însă, că fără Capitală "nu merge". Deși ar fi cumpărat un hotel de top din București cu cei 30 milioane de euro plătiți pe "perlă", Josef Goschy nu regretă mișcarea, pentru că "ambiția" lui au fost cele trei hoteluri din Olimp. Și în glasul lui, atunci când vorbește despre ele, nu se simte tristețea celor 1,6 milioane de euro plătiți pe dobânzi, ci nostalgia unui îndrăgostit dispus permanent să ierte: "Mi-au plăcut așa de mult și îmi plac și acum... Dacă aș putea să vând altceva ca să acopăr datoria, nu le-aș vinde pentru nimic în lume".