Curtea de Justiție a UE va spune dacă domnul Popescu are nevoie de permis pentru scuter

Curtea de Justiție a UE va spune dacă domnul Popescu are nevoie de permis pentru scuter
scris 26 mar 2016

Un cetățean român, pe nume Popescu, a dat în judecată statul român pe motiv că deși până în 2013, doar pe baza unui curs teoretic, își putea conduce scuterul pe drumurile publice, după acel an, din cauza unor noi prevederi, autoritățile îi cer permis obținut în urma unui examen. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care însă a cerut părerea Curții de Justiție a Uniunii Europene în acest caz.

Până în 2013, pentru a putea conduce un scuter sau orice alt moped, un cetățean valid în vârstă de minimum 16 ani trebuia să facă doar dovada absolvirii unui curs de legislație rutieră, în cadrul unei școli de șoferi.

Urmărește-ne și pe Google News

Începând cu 19 ianuarie 2013, în urma implementării Directivei 2006/126/CE, legislația națională prevede obținerea permisului de conducere pentru moped în urma promovării unei probe teoretice și practice de verificare a cunoștințelor, a unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului, precum și a unui examen medical.

Mai exact, orice persoană  care dorește să conducă un moped trebuie să absolve un examen compus dintr-o probă teoretică și una practică, în poligon. Proba teoretică constă în rezolvarea, în maximum 20 de minute, a unui chestionar de cunoaștere a regulilor de circulație cu 20 de întrebări. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 17 întrebări rezolvate corect. Proba practică constă în efectuarea unor manevre în poligon într-un anumit timp.

Directiva europeană stabilește însă pentru mopede doar obligația promovării unui test teoretic și lasă la opțiunea statelor membre să ceară sau nu solicitanților să promoveze un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului, precum și un examen medical pentru această categorie.

Statul român a ales să impună și examenul de poligon argumentând că în România s-a înregistrat un număr foarte mare de accidente rutiere în care au fost implicate asemenea autovehicule.

SUA: VW are la dispoziție încă patru săptămâni pentru adoptarea unei soluții în scandalul emisiilor CITEȘTE ȘI SUA: VW are la dispoziție încă patru săptămâni pentru adoptarea unei soluții în scandalul emisiilor

Actul normativ european prevede, însă, explicit în art. 13, alin (2), că niciun drept de conducere acordat înainte de 2013 “nu este retras sau restrâns în vreun fel prin dispozițiile prezentei directive”.

În baza acestui articol, domnul Popescu solicită recunoașterea dreptului de a-și conduce scuterul pe drumurile publice și după data de 19 ianuarie 2013, fără obligația de a îndeplini vreo formalitate sau procedură suplimentară față de cursul teoretic urmat înainte de această dată. Domnul Popescu chiar a solicitat Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne să-i elibereze un document care să ateste dreptul său de a conduce un moped.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în fața cărora domnul Popescu a ajuns cu procesul, nu au reușit deocamdată se se dumirească în privința acestei probleme și au cerut părerea Curții de Justiție a Uniunii Europene, căreia i-au solicitat o decizie preliminară.

Agentul guvernamental care reprezintă statul roman la Curtea de Justiție a UE, Răzvan Horațiu Radu, argumentează că scuterele se încadrează în categoria autovehiculelor și impun, astfel, obligativitatea obținerii unui permis de conducere pentru conducătorii acestora, pe bază de examen.

LG G5 va fi lansat pe 1 aprilie. Fără glumă CITEȘTE ȘI LG G5 va fi lansat pe 1 aprilie. Fără glumă

“Scopul directivei este creșterea siguranței rutiere. Prin urmare, este necesar un sistem unitar și uniform la nivelul statelor UE pentru obținerea dreptului de a conduce anumite vehicule pe drumurile publice”, a declarat pentru Profit.ro agentul guvernamental la CEDO.

De altfel, surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că poziția respectivă a fost adoptată și de Guvern, într-o ședință recentă, și va fi transmisă Curții europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
scuter
moped
permis
conducere
justitie
cjue
iccj
ue